Блок “Зелені екологи - “Райдуга” вимагає від Центральної виборчої комісії поновити реєстрацію своїх кандидатів у народні депутати.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Зеленої екологічної партії України “Райдуга” Михайло ГУЦОЛ.

За його словами, ПЗУ відповідно до чинного законодавства після підписаного 26 квітня 2007 р. Президентом України Віктором ЮЩЕНКО Указу про проведення позачергових парламентських виборів провела конференції, з’їзди, створила блок “Зелені екологи - “Райдуга”, який затвердив список кандидатів у народні депутати. Цей список був переданий разом з іншими необхідними документами до ЦВК. За словами М.ГУЦОЛА, 29 травня був останній день, коли виборча комісія мала б прийняти рішення щодо реєстрації кандидатів у депутати від блоку “Райдуга”, натомість засідання ЦВК відбулося лише 30 травня, на якому всі кандидати від блоку отримали відмову в реєстрації.

Відео дня

Згідно з рішенням ЦВК, серед причин відмови, зокрема, названо неналежне оформлення та відсутність певних документів блоку, необхідних для реєстрації депутатів.

Водночас, М.ГУЦОЛ заявив, що 29 травня йому близько 10 разів телефонував один із представників ЦВК і вимагав забрати документи щодо реєстрації кандидатів у народні депутати з комісії. Але оскільки М.ГУЦОЛ не погодився цього зробити, то ЦВК знайшла, на його думку, безпідставні аргументи, щоб зняти блок з перегонів.

“Аргументи їхні є протизаконними тому, що 29-го вони повинні були нам представити всі аргументи і причини зняття, а не 30-го. Рішення мало бути 29 травня - або відмовити кандидатам у народні депутати або видати нам посвідчення. А 30-го вийшов вже термін. У цей день ми мали вже проводити свою агітаційну роботу і вести передвиборчі перегони”, - заявив голова ЗЕПУ “Райдуга”.

За інформацією М.ГУЦОЛА, 4 червня Блок звернувся до Печерського районного суду щодо захисту своїх конституційних прав.

“Ми подали до суду офіційно і чекаємо на рішення суду. І тільки рішення суду буде для нас закон. Ми думаємо, що ми поновимо своїх кандидатів у ЦВК. За нами стоїть правда, Конституція і Закон. У демократичній країні не може бути, коли примушують зняти з перегонів цілий блок”, - заявив М.ГУЦОЛ.

За його словами, ЗЕПУ також направила заяву до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, в якій наголошується, що “згідно зі статтею 4 Закону України про політичні партії в України, політичні партії є рівними перед законом, органами державної влади, органами місцевого самоврядування, і посадовим особам забороняється виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії”.

“Цією заявою ми інформуємо Вас, пане Президенте, та громадськість про те , що “Зелені екологи - “Райдуга” є і буде суб’єктом виборчого процесу”, - йдеться у тексті заяви.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня на міжпартійному з’їзді блоку “Зелені екологи “Райдуга” було затверджено список кандидатів у народні депутати на позачергові вибори до Верховної Ради України. У першу п’ятірку списку ввійшли голова Народної екологічної партії Валентин СЕРДЮК, голова Зеленої екологічної партії України “Райдуга” М.ГУЦОЛ і його заступник Світлана ГОЦІЙ, єпископ Традиційної католицької церкви ЄЛИСЕЙ, архієпископ Української православної церкви Володимир.

За словами М.ГУЦОЛА, блок висунув 130 кандидатів у депутати на позачергові вибори до Верховної Ради.

На реєстрацію до ЦВК відповідні документи від блоку були подані 5 травня цього року.