План дій з реалізації Концепції реформування системи соціальних послуг в Україні планується надати уряду в грудні цього року. Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН консультант-координатор Українського Фонду соціальних інвестицій Олена ІВАНОВА.

Вона нагадала, що УФСІ був створений у 2000 р. для інновацій у систему соціальних послуг та її реформування. За словами О.ІВАНОВОЇ, Планом дій Україна–ЄС, який був підписаний у 2005 р., були визначені основні орієнтири для реформування системи надання соціальних послуг в Україні, зокрема, це впровадження ринкових відносин у систему соцпослуг та впровадження європейських стандартів у законодавство України та практику. 13 квітня цього року, нагадала О.ІВАНОВА, Кабінет міністрів України ухвалив Концепцію реформування системи соціальних послуг, яка була напрацьована УФСІ у партнерстві з Міністерством праці та соціальної політики.

“Міністерство праці та соціальної політики звернулося до УФСІ щодо сприяння складенню плану дій з реалізації Концепції, і наразі УФСІ працює над таким планом дій. Ми сподіваємося, що восени він буде готовий, і в грудні він має бути в уряді”, - сказала О.ІВАНОВА.

Відео дня

На її переконання, сама Концепція “є невеличкою революцією” в системі надання соціальних послуг і відображає найголовніші принципи і цінності, на яких базується сучасний соціальних захист у розвинених країнах – гуманізм, рівність доступу, повна інтеграція інвалідів, індивідуальних підхід, повага до гідності кожної людини, дотримання прав людини.

Крім того, за словами О.ІВАНОВОЇ, Концепція передбачає децентралізацію відповідальності за умови життя людини, яка потребує соціальних послуг, тобто включення людей у вирішення своїх проблем. Йдеться про те, що не тільки держава бере на себе відповідальність, а й сама людина безпосередньо, наприклад, підвищуючи свою кваліфікацію, проходячи курси з покращення стосунків у сім’ї, або реабілітації від наркотиків чи алкоголю.

Також Концепція закладає зміни в структуру закладів соціальної сфери та послуг, оскільки розрахована на те, щоб людина залишалася у своїй сім’ї, а не ізолювалася від суспільства в соціальних закладах інтернатного типу.

О.ІВАНОВА наголосила, що дані зміни зумовлюють створення нових послуг у цій сфері, а також їх високу якість. У зв’язку з цим за підтримки Мінпраці та соцполітики було розроблено порядок розробки та затвердження стандартів якості соціальних послуг. За її словами, для реалізації запланованих змін у наданні соціальних послуг необхідно внести зміни до ряду законів, зокрема про державні стандарти та соціальні гарантії. Змін потребує і закон Україні про соціальні послуги, прийнятий у 2003 р, який носить “рамковий” характер, зазначила О.ІВАНОВА.

Згідно з оприлюдненою на прес-конференції інформацією, на сьогодні за кошти УФСІ створюються, відбудовуються та реконструюються реабілітаційні центри для дітей та дорослих інвалідів, кризові центри для дітей та жінок, соціальне житло для дітей-сиріт та безпритульних дітей, тимчасові притулки та центри реінтеграції бездомних громадян, навчальні центри для дітей-інвалідів та тощо. Для цих закладів закуповується спеціальне та реабілітаційне обладнання, описуються методики, технології надання послуг, готуються фахівці для роботи в нових умовах.

Наразі Фонд підтримав понад 80 проектів нових соціальних послуг у громадах 5 областей України. Загальна сума інвестицій в такі проекти – 7,52 млн. доларів. УФСІ також запропонував проекти 9 державних стандартів соціальних послуг, моделі управління якістю соціальних послуг.