11 червня, 2007 р. спільний проект ЄС та ПРООН «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» презентує новий інформаційних веб-ресурс для українських споживачів – Портал Споживача www.Consumerinfo.org.ua.

Прес-конференція з цієї нагоди розпочнеться об 10:30 в приміщенні Інформаційного агентства УНІАН за адресою Хрещатик 4. Представники Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй, Представництва Європейської Комісії, Міністерства економіки України, та Держспоживстандарту України представлять Портал Споживача www.Consumerinfo.org.ua, що має стати ключовим джерелом споживчої інформації в українському Інтернеті.

«Інформація – це перша лінія захисту, коли мова заходить про захист прав споживачів» – говорить Клавдія Максименко, керівник проекту. «Ми сподіваємося, що Портал Споживача відіграє свою роль у запобіганні порушенням прав споживачів підвищуючи їх обізнаності та допомагаючи їм приймати інформовані рішення. Адже чим більше споживачі знають, тим краще вони підготовані до захисту власних прав. Саме так це працює в Європі. Сподіваємося, що відкриття цього порталу сприятиме появі в Україні «свідомого споживача», готового бути ключовим гравцем ринкових відносин».

Відео дня

Запрошуються журналісти спеціалізованих та загальних видань, редактори відповідних рубрик газет та журналів, представники регіональної преси, радіо та тележурналісти.

Доповідачі:

Йоанна Казана-Вишньовецька, Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні

Елен Крей, Представництво Європейської Комісії в Україні

Олександр Бродський, Міністерство економіки України

Представник Держспоживстандарту України

Клавдія Максименко, «Спільнота споживачів та громадські об’єднання», спільний проект ЄС та ПРООН

Очікується, що Портал Споживача стане одним з найавторитетніших джерел споживчої інформації в українському Інтернеті. На ньому можна буде знайти інформацію про якість та безпеку товарів та послуг, доступних на українському ринку, отримати практичні поради, та дізнатися про організації, як державні, так і недержавні, куди споживачі можуть звернутися по допомогу. Портал сприятиме поширенню в Україні європейського досвіду створення споживчих інформаційних ресурсів, а також практик незалежного споживчого тестування. Зокрема на Порталі будуть регулярно друкуватися результати та методики незалежного порівняльного тестування товарів та послуг, що проводяться європейськими споживчими організаціями. В процесі розвитку веб-ресурсу, на ньому з’являться чисельні інтерактивні сервіси.

Проект «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» є спільною ініціативою Європейського Союзу та Програми розвитку ООН, що була започаткована у 2006 році. Загальною метою проекту є збільшення впливу громадянського суспільства на економічне життя країни згідно з європейськими стандартами. Зокрема, він покликаний сприяти розширенню доступу громадян до інформації про безпеку та результати незалежного тестування товарів та послуг і про права споживачів та механізми їх захисту, а також сприяти широкому обговоренню проблем, що стоять перед спільнотою споживачів в Україні.