Представники товариства “Меморіал” мають намір розширювати експозицію «Музею радянської окупації».

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Київського товариства “Меморіал” Роман КРУЦИК.

“Розширювати будемо. В подальшому ми плануємо мати філіали в різних областях України”, - сказав він.

Відео дня

Р.КРУЦИК повідомив, що на сьогодні музей фінансується виключно на добродійні внески та спонсорські кошти. Він вважає, що було б добре, якби держава надала допомогу музею, щоб можна було збільшити його площу для нових експозицій.

“Ми зверталися до ЮЩЕНКА за допомогою, нам відповіли, що будуть сприяти, але поки що це тільки слова”, - сказав він.

Водночас Р.КРУЦИК зазначив, що як громадська організація, товариство “Меморіал” не хоче втручання держави в свої справи.

Р.КРУЦИК повідомив, що на сьогодні в музеї працює два екскурсоводи, зарплату яким він сплачує з своєї власної зарплати.

“Ми допомагаємо державі викинути з нашої історії ті білі плями, які комуністична ідеологія напхала в нашу історію”, - сказав Р.КРУЦИК.

Як зазначила прес-секретар товариства “Меморіал” Марія БАЗЕЛЮК, в планах “Меморіалу” - створення філій музею в усіх областях України, а також створення туристичної агенції, яка б мала відповідні екскурсійні маршрути та потужної інформаційної бази.

Як зазначається в розповсюдженому на прес-конференції прес-релізі, 26 травня цього року конференція Київської міської організації Товариства “Меморіал” ім. Василя Стуса ухвалила рішення про створення «Музею радянської окупації» на базі діючої з 2001 року музейної експозиції “Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції”, котра відображає комуністичні злочини періоду окупації України 1917-1991 років. Випущено плакатний варіант експозиції, один комплект якого складається з 54 плакатів і книжки-іструкції для екскурсовода. 750 таких комплектів передано в усі райони України безкоштовно, а 150 англомовних - у музеї та університети багатьох країн світу. В музеї з’явилися нові експозиції - “Київський мартиролог”, “Українські Соловки”, “Мовна експозиція”. Нині триває робота над новою експозицією “Народна війна” - про селянській рух опору радянській владі.

Р.КРУЦИК наголосив, що починаючи з 2001 року, щороку експозицію відвідують понад 10 тисяч організованих груп старшокласників та студентів, які готуються до уроків, оскільки держава не забезпечила їх підручниками, в яких би висвітлювалася ця тема.

На сьогодні в «Музеї радянської опупації» сформовано наукову бібліотеку, відеотеку науково-популярних фільмів, зібрані документальні свідчення про злочини проти українського народу, скоєні в період радянської окупації. В усіх областях України поширено по 60 касет з фільмом “Між Гітлером і Сталіним”. У кожну обласну бібліотеку передано по 60-80 примірників книги “Український хліб на експорт. 1932-33 р.”

Як повідомляв УНІАН, 2 березня Президент України Віктор ЮЩЕНКО висловився за створення в Україні Музею радянської окупації після відвідин подібного музею в Тбілісі. «За цими розділами можна читати українську історію. Уявіть собі, якби ми про 20-і роки сказали сьогодні правду: починаючи від повстання в Полтавській області, закінчуючи Черкаською. У 20-30-і роки скільки людей знищено», - сказав В.ЮЩЕНКО.

3 червня товариство "Меморіал" імені Василя Стуса відкрило в Києві "Музей радянської окупації". В основу музею покладена експозиція "Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції 1917-1991 рр.". Тут представлені копії документів, фотографії, особисті речі політв`язнів і жертв терору.