ГМ ОПОРА було проведено дослідження, результати якого засвідчили значне викривлення волевиявлення громадян України на виборах 2006 року. Аналіз засвідчив неспроможність діючої виборчої системи сприяти рівному представленню інтересів регіонів у парламенті. За відсутності партійної далекоглядності до списків потрапили представники тих регіонів, які реально не „заробили" таку кількість мандатів. Таким чином, країна отримала викривлений результат, що стало можливим за рахунок голосування за партійні бренди та довгі списки кандидатів „інкогніто" в додаток. Фактично у великому виграші опинився Київ, представники якого заповнили половину Верховної Ради, та Донецька область, яка отримала незначні преференції.

 

Так, за методологією дослідження було вирахувано реальну кількість мандатів по кожній області згідно даних, розміщених на офіційних сайтах ЦВК та ВРУ:

Відео дня

Результати дослідження засвідчили, що кількість мандатів, які було видано депутатам, не відповідає реально набраним у регіонах голосам. Наприклад, у місті Києві, яке за результатами голосування повинно було бути представлено 25 депутатами, налічується 230 народних обранців, що майже в 10 разів перевищує реальні показники. Через це багато регіонів не „добрали" власних представників у ВРУ. Так, західні області України не доотримали 58 представників, східні – 19, північні – 21, центральні – 64 (у додатках можна детально ознайомитися з результатами по кожній області).

 

За такою виборчою системою переможцями виявилися м. Київ, Київська та Донецька області. Так, Донецька область замість 1 депутата від БЮТ отримала 4, замість 42 від ПРУ – 49, замість 1 від НСНУ – 0, замість 2 від СПУ – 1, замість 2 від КПУ – 1 депутата.

 

Для прикладу, Рівненська область (взята як середня по Україні область) замість 11 обраних депутатів отримала 3, що є прикладом перерозподілу реальних голосів виборців на користь інших регіонів. Це стосується 23 інших областей України.

 

Варто відзначити, що Партія регіонів поділилася місцями у власному списку (прохідній частині) з представниками відверто помаранчевих областей, які не набрали бажаних відсотків у західних регіонах. Втім, це скоріше виняток, який підтверджує правило.

 

На думку ГМ ОПОРА, основними причинами нерівномірного представлення регіонів у ВРУ є недосконале законодавство, зокрема, виборча система з закритими списками, відсутність партійної культури у політичних еліт. Регіони, представлені малою кількістю депутатів, не отримають здорового політичного лобі у Верховній Раді України, що призводить до дисбалансу на політичній мапі України.

 

В цій ситуації ОПОРА закликає партії та блоки під час виборчої кампанії 2007 року врахувати інтереси всіх областей України під час формування виборчих списків. З свого боку ОПОРА зобов`язується максимально донести до виборців інформацію про представлення регіонів в списках та організувати між кандидатами публічні дискусії стосовно стратегії розвитку регіонів.

 

Для ВР 6-го скликання одним з головних завдань повинна бути розробка нової виборчої системи з регіональними відкритими списками, процедур звітності партій перед виборцями та відкликання депутатів

 

Контакти:

Ольга Айвазовська

8 063 617 97 50