За існуючої виборчої системи, обрані до Верховної Ради депутати не в змозі представляти інтереси всіх регіонів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив координатор виборчих моніторингових програм громадянської мережі «Опора» Олександр ЛОМАКО.

За його словами, до таких висновків «Опора» дійшла, провівши власне дослідження, результати якого засвідчили значне викривлення волевиявлення громадян України на виборах 2006 року.

Відео дня

Як зазначив О.ЛОМАКО, «за відсутності партійної далекоглядності, до списків потрапили представники тих регіонів, які реально «не заробили» таку кількість мандатів». Таким чином, продовжив він, країна отримала викривлений результат, що стало можливим за рахунок голосування за партійні бренди та довгі списки кандидатів «інкогніто» на додаток.

За результатами дослідження, фактично у великому виграші опинився Київ, представники якого заповнили половину Верховної Ради, та Донецька область, яка отримала незначні преференції.

Як зазначив О.ЛОМАКО, результати дослідження засвідчили, що кількість мандатів депутатів не відповідає реально набраним у регіонах голосам. За його словами, наприклад, у Києві, який, за результатами голосування, повинен був бути представленим у парламенті 25 депутатами, налічується 230 парламентаріїв. Через це багато регіонів «не добрали» власних представників у парламент. Так, західні області недоотримали 58 представників, східні – 19, північні – 21, центральні – 64.

В результаті, за такою виборчою системою, Донецька область замість одного депутата від БЮТ отримала чотири, замість 42 від Партії регіонів – 49, замість одного від НСНУ – 0, замість 2 від СПУ – одного, замість 2 від КПУ – одного.

На думку ГМ «Опора», основними причинами нерівномірного представлення регіонів у парламенті є виборча система з закритими списками. За словами О.ЛОМАКО, це є однією з причин нерівного розвитку регіонів, в тому числі через відсутність власних лобістів у парламенті, які б захищали регіональні інтереси.

Така система, на переконання О.ЛОМАКО, свідчить, що під час виборів виборці в регіонах отримають «кота у мішку», замість реального вибору розвитку країни. У зв’язку з викладений, ГМ «Опора» пропонує для депутатів Верховної Ради шостого скликання поставити для себе одним з головних завдань розробку нової виборчої системи з регіональними відкритими списками, процедур звітності партій перед виборцями та відкликання депутатів, у разі невиконання ними взятих на себе зобов’язань.

Крім того «Опора» пропонує політичним партіям проводити відкриті з’їзди, відмовитись від спекулятивних програм, замінивши їх загальнодержавними проблемами, а також відмовитись від включення у списки тих представників, які не проявили себе у Верховній Раді п’ятого скликання.