Сьогодні в УНІАН відбувся круглий стіл на тему «Кому належатиме майно профспілок?», на якому йшлося про розкрадання майна, масштаб якого перевершує три «Криворіжсталі» а також про Комісію по майну профспілок, створену урядом В. Януковича. На круглому столі були присутні лідери профспілок: голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, колишній голова Федерації профспілок України Олександр Стоян, голова профспілки НАН України Анатолій Широков,  заступник голови НФПУ Гри горій Кабанченко, голова Всеукраїнської профспілки працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій Сергій Павленко, генеральний секретаріат Національної конфедерації профспілок України Петро Петриненко, члени урядової комісії заступник міністра економіки Сергій Челноков, представники ЗМІ. Перебіг круглого столу транслювався в прямому ефірі «5 каналу».

«1 млрд 913 млн грн. недоотримали профспілки після продажу головою Федерації профспілок України Олександром Юркіним 8 санаторіїв «Трускавецькурорту» - про це йшлося під час круглого столу «Кому належатиме майно профспілок?», що відбувся 29 травня в УНІАН. Відповідно до заяв, які лунали впродовж заходу, «розкрадена сума лише одна з багатьох інших».

Для того, щоб відшукати зниклі гроші профспілок  26 квітня цього року уряд створив спеціальну Комісію. До її складу увійшло 30 чоловік, серед яких представники уряду, організацій роботодавців, депутати різних рівнів, але чомусь лише 3 представника профспілок. На переконання учасників круглого столу - представників Національного форуму профспілок України, «коли до розподілу майна незалежної структури постановою уряду долучаються сторонні люди, які до того ж, не мають досвіду роботи у профспілковому русі, це порушує не лише принципи справедливості, а і просто закони елементарної логіки». За словами голови НФПУ Мирослава Якібчука, «На жаль наші припущення щодо  неефективності дій комісії в такому складі підтвердилися - впродовж місяця роботи питання так і не зрушилось з мертвої точки». На його переконання, «змінити ситуацію може лише створення альтернативної комісії, до складу якої увійдуть представники інших незалежних профспілок, а матеріали, які відшукає ця комісія будуть передані в правоохоронні органи».

Відео дня

При цьому, Мирослав Якібчук підкреслює, «рядові члени ФПУ не повинні страждати через помилки свого керівництва. Факти розкрадання майна мають спонукати профспілкові організації до ефективнішої роботи, але аж ніяк до конфіскації майна, яке належить усім членам профспілкового руху».

«Майно профспілок має належати та спільно використовуватись усіма профспілковими організаціями - було би злочином відібрати це майно у профспілкових організацій, але так само було би неправильно розподілити це майно між різними організаціями. Лише спільне використання може забезпечити збереження та використання унікальних оздоровчих комплексів, яке дісталося у спадок від радянських часів, на благо людей праці», - вважає він.

Контакт: Тетяна Циба  8 067 752 44 55