Результати дострокових виборів залежатимуть від ефективних регіональних проектів політичних сил.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловили директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА, його заступник Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ і координатор основних напрямків досліджень Ярослав ПАВЛОВСЬКИЙ, представляючи результати свого дослідження «Регіони України: Дніпропетровщина, Харківщина, Закарпаття».

«Ми вибрали ці три регіони для дослідження, тому що саме вони зараз ведуть боротьбу за свій політичний вплив на центр. Якщо ми говоримо про Закарпаття, то можна цілком зрозуміти й спрогнозувати логіку політичних дій нинішніх політичних кризових менеджерів, які найняті Президентом України», – сказав Я.ПАВЛОВСЬКИЙ.

Відео дня

За його словами, специфіка роботи політичних сил полягає в ефективності регіональних проектів. «Ми говоримо про необхідність мотивації виборців прийти на вибори й проголосувати за конкретну силу. Тримати в політичному тонусі виборців – це надзвичайно складне завдання для будь-якої політичної сили, як для невеликих сил, так і для гігантів у вигляді «Батьківщини», Партії регіонів, «Нашої України». Проведення псевдомайданів за своїм ККД не є ефективним. І відповідно одним із найбільш стратегічних мотивів для кожної сили може стати регіональний проект – це може бути референдум про довіру-недовіру до місцевої регіональної еліти, влади, як це, наприклад, відбувається на Харківщині», - пояснив він.

Аналітики Агентства моделювання ситуацій також прогнозують, що на Дніпропетровщині, Харківщині й Закарпатті під час дострокових виборів відбуватиметься найбільш напружена боротьба за перерозподіл електорального ресурсу між основними політичними силами. На їхню думку, нетипові досі для кожного з цих регіонів політичні сили прагнутимуть максимально розширити свою електоральну базу за рахунок «традиційних власників електорального ресурсу регіону», позиції яких розхитані подіями 2005-2007 років через непродумані дії цих партій. Автори дослідження стверджують, що помітна частина виборців перестала довіряти своїм звичайним обранцям і схильна змінити свої політичні симпатії.