Запрошуємо до  участі у прес-конференції «ЄДНАННЯ ЗАРАДИ ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ», яка відбудеться 24 травня  2007 року о 13.30. у приміщенні Українського національного інформаційного агентства «УНІАН» за адресою: м. Київ-1, вул. Хрещатик, 4

Організатор: Спілка громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» (далі - Спілка захисту прав пацієнтів) за сприяння Української медико-правової асоціації та Всеукраїнського лікарського товариства.

Мета: інформування про низку заходів та ініціатив, спрямованих на об`єднання представників пацієнтів, медичної і юридичної громадськості задля сприяння вирішенню проблем у галузі охорони здоров`я з огляду на європейські стандарти

Відео дня

Учасники:

Гревцова Радмила Юріївна – президент Української медико-правової асоціації, адвокат, доцент кафедри кримінального та адміністративного права Академії адвокатури України, кандидат юридичних наук

Горабсенко Ігор Михайлович – голова асоціації «Журналісти без кордонів»

Карамишев Дмитро Васильович – професор кафедри управління охороною суспільного здоров’я Харківського регіонального інституту державного управління Національної Академії Державного Управління при Президентові України

Мусій Олег Степанович – президент Всеукраїнського лікарського товариства, віце-президент Української медико-правової асоціації, Голова Громадської ради при Міністерстві охорони здоров`я України

Очеретенко Валентина Дмитрівна - голова Спілки захисту прав пацієнтів, віце-президент Міжнародної Діабетичної Федерації

Представники державних структур, депутатського корпусу та об’єднань громадян. 

 

 Конституція та закони України передбачають право кожної людини на охорону здоров`я, медичну допомогу та інші права у галузі охорони здоров`я. Проте практична реалізація цих прав ускладнюється неефективною організацією системи охорони здоров`я, недостатнім фінансуванням, низькою медичною та правовою культурою громадян. Як наслідок, у нашій країні погіршується демографічна ситуація, збільшується загальна захворюваність населення, поширюються соціальні хвороби.  Через недосконалість чинного законодавства та практики його застосування залишаються незахищеними як пацієнти, так і медичні працівники.

Громадськість більше не може стояти осторонь цих проблем. Активну роботу щодо сприяння реформуванню галузі охорони здоров`я, юридичному і соціальному захисту пацієнтів і лікарів, розвитку медичного права в Україні здійснюють Спілка захисту прав пацієнтів, Українська медико-правова асоціація та  Всеукраїнське лікарське товариство.

Останнім часом представники цих організацій провели низку заходів, які допомогли ідентифікувати існуючі проблеми, а також накреслити деякі шляхи їх подолання. При цьому було взято до уваги прогресивний європейський досвід.

Зокрема, представники  Спілки захисту прав пацієнтів взяли участь у Європейському Дні Пацієнта в Європейському Парламенті. На прес-конференції вперше в Україні буде оприлюднена Європейська Хартії Прав Пацієнтів.

Українська медико-правова асоціація виступила ініціатором і організатором Першого Всеукраїнського конгресу з медичного права і соціальної політики, який був проведений цією організацією разом із Всеукраїнським лікарським товариством, Академією адвокатури України та Медичним центром “Лірамед” за сприяння  Міністерства охорони здоров`я України, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров`я, Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров`я і соціальної політики, Національної Ради з питань охорони здоров`я при Президентові України, Спілки захисту прав пацієнтів, інших установ та організацій 14-15 квітня 2007 року. Конгрес започаткував процес становлення і розвитку медичного права в Україні.

3-4 квітня Спілкою захисту прав пацієнтів за сприяння Громадської ради при Вінницькій обласній раді  та Української медико-правової асоціації було проведено науково-практичний семінар «Медичне страхування в Україні: проблеми та суперечності» та громадські слухання “Реформа охорони здоров’я в Україні – фокус на пацієнта: одне бачення, різні точки зору” у м. Вінниця. 

10-12 травня 2007 р. у м. Вінниця відбувся IX З`їзд Всеукраїнського лікарського товариства, на якому обговорювалися актуальні питання надання медичної допомоги, фінансування системи охорони здоров’я, розвитку первинної ланки – загальної практики/сімейної медицини тощо. У рамках З’їзду для його учасників було проведено семінар-практикум Української медико-правової асоціації з актуальних правових питань взаємовідносин лікаря і пацієнта.

Сьогодні, коли інтереси медиків і пацієнтів нерідко протиставляються, а юристи недостатньо залучені до вирішення правових проблем галузі охорони здоров`я, Українська медико-правова асоціація, Спілка захисту прав пацієнтів та Всеукраїнське лікарське товариство  продемонстрували приклад конструктивної співпраці, спрямованої на досягнення реальних позитивних результатів.  Сподіваємося, що за допомогою ЗМІ до активної роботи долучиться широка громадськість, а між державною владою та інституціями громадянського суспільства буде налагоджений ефективний зворотній зв’язок та співпраця.

Ми звертаємося до всіх державних структур, громадських організацій та політичних сил із закликом об`єднати зусилля задля здоров’я та майбутнього нації.

Для отримання більш докладної інформації, будь ласка, зв`яжіться з Надією Нікулою за телефоном 

8(098)6310369 чи електронною поштою:  nikula@bigmir.net або з Аллою Кізім за телефоном

8(067)7703236 чи електронною поштою: akizim@ukr.net