20 травня 2007 року Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, спільно з МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» проводить сьому  щорічну акцію, присвячену Дню пам’яті людей, які померли від СНІД. Цього року акція під гаслом «Згадай моє ім’я» пройде у 44 містах нашої країни.

Мета акції – не тільки вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІД, але й привернути увагу суспільства до проблем поширення епідемії ВІЛ/СНІД, дискримінації та порушення прав ВІЛ-позитивних людей в Україні.

Сьогодні Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІД. На кінець 2006 року в порівнянні з 2002 роком кількість нових випадків інфікування зросла майже вдвічі. За даними Українського центру профілактики та боротьби зі СНІД станом на 1 березня 2007 року в Україні зареєстровано 121 449 ВІЛ-позитивних осіб, 22 935 осіб захворіли на СНІД, 12 521 - померли від СНІД. За оцінками ЮНЕЙДС та ВООЗ, сьогодні з ВІЛ-інфекцією в Україні живуть 377 600 людей, що становить 1,46 % дорослого населення.

Відео дня

Ці люди – це не просто одиниці статистики. Кожен з них мав ім’я, прожив своє неповторне життя, був унікальною особистістю. Згадуючи імена людей, яких вже немає з нами, ми не тільки вшановуємо їх пам’ять, ми нагадуємо людям про цінність життя, необхідність турботи про своє здоров’я, привертаємо увагу до проблем ВІЛ-позитивних людей, які потребують нашої підтримки і розуміння.    

У рамках акції 20 травня 2007 р. регіональні представництва, обласні відділення та ініціативні групи Мережі проведуть різноманітні заходи в пам’ять людей, життя яких забрала епідемія: прес-конференції, концерти, свічкові ходи, панахиди, експозиції пам’ятних полотен – квілтів. Важливою складовою акції є інформаційно-просвітницька робота з метою профілактики ВІЛ/СНІД на робочих місцях і в навчальних закладах, розповсюдження інформаційних матеріалів серед населення. Кожна людина, приєднавшись до акції, матиме можливість згадати тих, хто помер від СНІД, та висловити солідарність з людьми, які живуть з ВІЛ. 

Також у цей день в Києві, об 11:00, ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» спільно партнерськими організаціями проведуть церемонію біля меморіалу «Червона стрічка» (вул. Січневого повстання, 23) з молебнем.

Після меморіальної церемонії з 12:30 до 16:00 у парку Шевченка Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом з ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» проводять акцію «Згадай моє ім’я!», в рамках якої буде проводитись інформаційний ярмарок, виступ творчих колективів, виставка квілтів, запуск куль з іменами людей, померлих від СНІД.

Уперше Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІД, був проведений у 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу щороку кожну третю неділю травня мільйони людей по всьому світу відзначають цей день, згадуючи людей, які померли від СНІД.

Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, є благодійною організацією, яка створена ВІЛ-позитивними людьми та реалізує національні й міжнародні програми з надання допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІД. Одним з основних напрямків нашої діяльності є розширення доступу ВІЛ-позитивних людей до лікування, догляду та підтримки, а саме: до антиретровірусної терапії, яка дозволяє подовжити та покращити якість життя людей, які живуть з ВІЛ. У 2006 році Всеукраїнська Мережа ЛЖВ була визнана найкращою організацією у світі в сфері боротьби зі стигмою та дискримінацією щодо ВІЛ-позитивних людей.  За свої успіхи і досягнення Мережа ЛЖВ отримала міжнародну премію «Червона стрічка».

Всеукраїнська мережа ЛЖВ має представництва практично у всіх регіонах України та нараховує більше 400 членів.

З приводу додаткової інформації та акредитації звертайтесь, будь ласка, до інформаційного відділу Всеукраїнської Мережі ЛЖВ за телефоном: +38 (044) 425-69-89, 425-12-74, або по  е-mail: ruda@network.org.ua 

Контактна особа: Руда Наталія, керівник інформаційного відділу ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»