Козацький корабель-чайка “Спас” здійснить тижневий похід до Грузії.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив організатор проекту, президент Фонду розвитку екотуризму “Витоки” Роман РОСЬ.

Він розповів, що команда планує вийти 20 травня зі Севастополя і, подолавши Чорне море, досягнути 26 травня грузинського міста Батумі. За словами організатора, “у подарунок козаки збираються взяти з собою бочку української медовухи, запальні пісні, козацькі забави, пороховий салют та кольоровий феєрверк. Р.РОСЬ додав, що почастуватись козацьким кулішем з медовухою, покататися на старовинному кораблі будуть запрошені усі охочі в грузинських містечках на узбережжі.

Відео дня

Організатори акції повідомили, що в Батумі, а пізніше і в Києві відбудеться прем’єра фільму, відзнятого під час походу, яку буде організовано на великому білому вітрилі корабля для всього присутнього на святі народу. Також козаки обіцяють повернутися до Києва з 10 бочками грузинського вина, яким пригощатимуть на початку червня всіх присутніх на Трухановому острові за підтримки Олега СКРИПКИ під співи гуртів “Мандри”, “Гайдамаки”, “Перкалаба” та “Пропала грамота”.

Організатори розповіли, що чайка “Спас”, як і її попередниця “Пресвята Покрова”, була збудована у Львові. Їх моделі було розроблено за кресленнями стародавніх козацьких човнів XVI-XVII ст. “Пресвята Покрова” за свою 15-річну історію обійшла європейський континент та була у всіх європейських морських країнах.

На новостворену чайку також чекають далекі морські мандри. Відразу по поверненню чайки з Грузії, починається підготовка до наступного проекту «Козацька Атлантика». Чайка «Спас» розпочне свою мандрівку цього ж року і в середині літа з Києва спуститься по Дніпру до Чорного моря, далі рушить в Середземне, потім – через Атлантичний океан, повз Канари, Барбадос, Кубу і Ямайку до США. Організатори запевняють, що хоча чайка «Спас» перше випробування мала лише рік тому – похід з Миколаєва до Севастополя та Балаклави - вона показала, що легко витримує штормову хвилю і є міцним та надійним кораблем, здатним перетнути Атлантику.