«Козацький корабель-чайка «Спас» прибуде в Грузію на День Незалежності»Ватага веселих та мужніх українців, нащадків завзятих козаків, перетнуть Чорне море на стародавньому козацькому кораблі чайка «СПАС» і досягнуть грузинського берега.

Взявши із собою у подарунок бочку української медовухи, запальні пісні, козацькі забави, пороховий салют та кольоровий феєрверк, козаки   вийдуть 20 травня зі Севастополя і, подолавши Чорне море, досягнуть грузинського міста Батумі 26 травня. Відвідати козацького куліша з медовухою, покататися на старовинному кораблі запрошені всі громадяни в грузинських містечках на узбережжі Грузії. В Батумі, а потім - в Києві відбудеться прем`єра фільму, відзнятого під час походу, який буде організований на великому білому вітрилі корабля для всього присутнього на святі народу. В Київ козаки привезуть 10 бочок грузинського вина, яким пригощатимуть на початку червня всіх присутніх на Трухановому острові за підтримки Олега Скрипки під співи «Мандрів», «Гайдамаків», «Пропала грамота» та «Перкалаби».

Реконструкція старовинних плавзасобів, їх апробація та використання - рух доволі популярний у світі, що має свою історію та традиції. Планетарній популярності такого способу життєдіяльності маємо завдячувати Туру Хейєрдалу, який пересікав водні глибини на копіях єгипетських, фінікійських, полінезійських суден. Тепер моря та океани земної кулі бороздять сотні точних копій кораблів минувшини. Частиною цього давнього інтернаціонального флоту є чайка „Спас”.  Історія чайки «Спас», як і її попередниці - «Пресвятої Покрови», починається зі  Львова, де вони були збудовані. Їх моделі були розроблені за кресленнями стародавніх козацьких човнів 16-17 століть. «Пресвята Покрова» за свою 15-ти літню історію обійшла європейський континент. Була у всіх європейських морських країнах.

Відео дня

На новостворену чайку також чекають далекі морські мандри. Відразу по поверненню чайки з Грузії, починається підготовка до наступного проекту «Козацька Атлантика». Чайка «Спас» розпочне свою мандрівку цього ж року і в середині літа з Києва спуститься по Дніпру до Чорного моря, далі рушить в Середземне, потім – через Атлантичний океан, повз Канари, Барбадос, Кубу і Ямайку до США. І хоча чайка «Спас» перше випробування мала лише рік тому – похід з Миколаєва до Севастополя та Балаклави - вона показала, що легко витримує штормову хвилю і є міцним та надійним кораблем, здатним і Атлантику перетнути, і навколо світу промайнути!

 

Учасники:

Роман Рось  - організатор проекту, президент Фонду Розвитку Екотоуризму «Витоки», що є партнером  організації “Міжнародні Друзі Природи”.

Сашко Дітчук – стерновий на чайці, художник-шовкограф, козак зі стажем.

Юрко Червінський  - продюсер проекту, генеральний директор Агенції “Злато Скіфів”.

Андрій Фоменко - лідер гурту "Мандри".

Час проведення – 13:30.

Дата проведення: 11.05.2007р., п’ятниця.

Місце проведення: УНІАН, Хрещатик, 4.

 

Координатор проекту

Ольга Пустовойт

+380503101222

olga.pustovoit@gmail.com