Негативних тенденцій у сфері свободи слова в 2006 році стало більше, ніж у 2005.

Про це сказала сьогодні на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Вікторія СЮМАР, посилаючись на дані моніторингу свободи слова та аналізу ситуації в інформаційній сфері за 2006 рік, проведеного ІМІ та Незалежною медіа-профспілкою.

За її словами, кількість конфліктів між пресою та владою у минулому році зросла.

Відео дня

Вона зазначила, що найбільш критичними у 2006 році були березень і серпень. Це пояснюється виборчою парламентською кампанією, під час якої зростання конфліктності є природнім, та післявиборчою політичною кризою, яка закінчилася у серпні призначенням Віктора ЯНУКОВИЧА прем’єр-міністром країни.

В.СЮМАР відзначила, що якщо в 2005 році випадків побиття, нападів і залякувань журналістів, пов’язаних з їх професійною діяльністю, було 16, то в 2006 - 29 випадків.

Випадків перешкоджання виконанню обов’язків і цензури у 2005 було 14, у 2006 - 31 випадок.

Окрім того, серйозно зросла кількість судових позовів. Показник зростання більш ніж удвічі, сказала В.СЮМАР.

Як свідчать результати моніторингу, тривожною тенденцією є відсутність будь-якого правового реагування на справи побиття, нападів та залякувань журналістів. Справи за такими фактами або не порушуються, або слідчі дії не дають жодного результату.

На сьогодні у ЗМІ залишається кілька проблем, зокрема, створення системи суспільного мовлення, без яких інформаційна сфера не може рухатися шляхом демократії. Також у країні необхідно розробити дієву концепцію роздержавлення та на її основі ухвалити відповідний законопроект. В результаті - зі складу засновників мають вийти органи влади.

В.СЮМАР також відзначила позитивні тенденції, зокрема, не було вбивств журналістів і арештів на території України.

Окрім того, зберігалася відносно незалежна редакційна політика в більшості центральних українських медіа, внаслідок чого українське суспільство мало можливість отримувати збалансовану інформацію.

У свою чергу голова Незалежної медіа-профспілки Сергій ГУЗЬ зазначив, що за даними експертного дослідження, проведеного в цьому році серед самих журналістів в Києві, Донецьку і Львові щодо тиску на журналістів і доступу до інформації, 85% журналістів переконані в існуванні цензури в Україні. При цьому 77% з них особисто стикалися з цензурою, сказав С.ГУЗЬ.