Учасники: уповноважені представники територіальної громади Подільського району міста Києва (Поділ):

1. Сахновський Валентин Аркадійович

2. Бурмак Юрій Сергійович

Відео дня

3. Фалько Георг Леонідович

4. Хавратенко Олексій Олексійович

5. Шевченко Анжела Володимирівна

6. Духовничий Георгій Самуілович

7. Гром Дмитро Вікторович

В 2004 році, Київська міська Рада, всупереч нормам діючого законодавства прийняла рішення про надання, Українській єпархії вірменської апостольської церкви в оренду на 15 років, земельної ділянки на території скверу по вул. Костянтинівська, 28-30. Оскільки вказана ділянка була визначена як сквер, вона не могла були надана під забудову, але тоді це не зупинило прийняття рішення грубо порушуючи права громадян.

4.04.2006 року територію скверу обнесли парканом, того часу подоляни тільки думали «Хто та Що збираються побудувати на території скверу?!» і тільки тоді, коли в найближчу, до того дня, суботу о 8 годині ранку, бензопилами почали нищити блакитні ялинки якими милувалися покоління (їх вік 45 років згідно Акту обстежень зелених насаджень). Це була «зелена гордість» Подолу, Подоляни Повстали! Після другого суботнього мітингу біля паркану і відчуття образи за бездіяльність місцевої влади громадяни самостійно зламали паркан який прикривав місце злочину!

20.03.2007 року були Громадські слухання – громада Подолу згоду не дала, але в квітні цього року Вірмени почали встановлювати паркан вдруге та завозити будівельні матеріали. Тоді ми подали до суду про встановлення справедливості. Суд виніс ухвалу про заборону вчиняти будь які дії по підготовці до будівництва та самого будівництва, але:

22.04 ц.р. о 3:30 ночі невідомими особами було встановлено металеву битовку з ознаками культової споруди(купол та хрест). Після цього мешканці прилеглих будинків почали цілодобово пильнувати за дотриманням ухвали суду, міліція бездіяла.

Зараз постійно відбуваються погрози, провокації, брехливі агітації українських громадян з боку вірмен, ці дії створюють велику напругу серед місцевих мешканців. Протистояння спровоковане зухвалою бездіяльністю влади, яка служить лише своїм інтересам, може спричинити невідворотній міжнаціональний конфлікт.

28 квітня 2007 року відбулось загальне зібрання мешканців Подолу: Понад 300 громадян, засвідчили своїми підписами резолюцію про надання владі семи днів, з моменту прийняття цього рішення, на вивільнення скверу, продемонструвавши чиїм інтересам вона служить. Далі ми змушені будемо діяти власними силами захищаючи останній сквер - культурну спадщину міста. Заради самих себе, заради народу України!

Ми вимагаємо від влади:

- скасувати рішення Київської міської Ради яким було надано наш сквер в оренду;

- забезпечити правовий режим скверу як охоронюваної території;

- надати вірменам площу для будівництва церкви в іншому місці.

СКВЕРУ НА ПОДОЛІ БУТИ!

Матеріал підготувала:

Анна Шевченко 80979119454, ligalegalaid@gmail.com