«Студентське братство» закликає керівництво держави та правоохоронні органи притягти до відповідальності військовослужбовців ЧФ РФ, які порвали прапор України і напали на журналістів.

30 квітня 2007 р. в УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «Студентське братство» закликає керівництво держави та правоохоронні органи притягти до відповідальності військовослужбовців ЧФ РФ, які порвали прапор України і напали на журналістів».

Відео дня

У прес-конференції взяли участь лідер ВМГО «Студентське братство» Олег ЯЦЕНКО, керівник маяка «САРИЧ» Юрій ЛЕЩЕНКО, затриманий севастопольською міліцією журналіст Микола КАРПІНСЬКИЙ, інші учасники громадських інспекцій та акцій «Студентського братства» у Криму і Севастополі – Іван Фейдак, Сергій ШАМРО.

Учасники прес-конференції оприлюднили факти протиправних дій ЧФ РФ, зокрема, того, як 29 квітня в Севастополі, коло маяка «Херсонеський» морські піхотинці  РФ зірвали, поламали і здійснили наругу над прапором України, напали на журналіста ВМС України Дмитра СИЗОВСЬКОГО, журналістів та членів «Студентського братства».

Голова ВМГО «Студентське братство» Олег ЯЦЕНКО розповів про те, чому «Студентське братство» проводить громадський моніторинг правопорушень з боку ЧФ РФ та громадську кампанію за повернення Криму і Севастополя в правове поле України, за припинення розмивання національного суверенітету України над Кримом з боку ЧФ РФ. Адже, за словами лідера «Студентського братства», якщо цього не робити, що російські військові, які порушують законодавство України та заохочують до цього кримських сепаратистів, можуть забезпечити розкол країни, як це вони вже зробили в Придністров’ї. ЯЦЕНКО зазначив, що «Студентське братство» підготувало десятки звернень з приводу загроз національному суверенітету України в Криму до різних органів влади України (Президента, Прем’єр-міністра, Генпрокурора, керівників МЗС, МВС, Мін’юсту та місцевої влади в Криму і Севатсополі) і, зокрема, закликає негайно притягти до відповідальності тих російських військовослужбовців, які вчора на «Херсонеському» маяку здійснили наругу над державним прапором України та грубою силою перешкоджали  діяльності журналістів та проведенню акції «Студентського братства».

Керівник маяка «Сарич» Юрій ЛЕЩЕНКО розповів про своє життя в «умовах домашнього арешту на окупованому маяку», про неможливість виконувати свої функції керівника маяка, про квартплату, яку ЧФ РФ незаконно збирає з громадян України, прописаних на окупованих маяках (Херсонеському, Ай-Тодорському, Євпаторійському, Тарханкутському, двох Інкерманських макяках і маяку Солодунова тощо),  про те, як вже другий рік окупаційний підрозділ морської піхоти ЧФ РФ до нього не пропускає друзів, родичів та навіть представників міліції. ЛЕЩЕНКО звернув увагу на тотальну бездіяльність органів виконавчої влади (Мінтранс, якому юридично належать усі окуповані маяки, Мін’юсту, який опікується виконанням рішень судів, Фонду держмайна, Кабміну, який не виконує власну постанову 2005 р. про інвентаризацію майна ЧФ РФ), СБУ, прокуратури і міліції, які не спроможні захистити права керівника українського маяка, працівника Міністерства транспорту і зв’язку України.

Активіст «Студентського братства» Сергій ШАМРО розповів про бездіяльність українських правоохоронних органів щодо припинення протиправних дій ЧФ РФ та висловив стурбованість з приводу хибної направленості кримський і, частково, севастопольських правоохоронців на контроль за патріотичними громадськими організаціями. Адже, за його словами, представники міліції набагато більш старанно розпитували в нього та інших активістів «Студентського братства» про місця їх проживання в Феодосії  та Севастополі та інші подробиці їх громадської діяльності, ніж про правопорушення російських військових. 

Водночас, за твердженням  члена «Студентського братства» Івана ФЕЙДАКА представники Севастопольської філії СБУ з подиву гідною швидкістю (і без запрошення з боку «Студентського братства») прибули на місце проведення акції на «Херсонеському» маяку за кілька хвилин після її початку, не намагалися захистити журналістів або прапор України  від протиправних посягань і нападів з боку ЧФ РФ.

Член «Студентського братства» та позаштатний кореспондент «України молодої» Микола КАРПІНСЬКИЙ розповів про розгром наметового табору «Студентського братства» у Феодосії 20 квітня перед Будинком офіцерів, який незаконно утримується ЧФ РФ, про пропалення наметів та прапорів України боку проросійський організацій, штаб яких знаходиться в стінах незаконно утримуваного ЧФ РФ будинку офіцерів.  Микола також розповів про незаконні обвинувачення і претензії, висунуті проти нього з боку Севастопольської міліції, відкинуті вчора судом. 

Конт. тел.: 80674029672, 8044 5618573.