За прогнозом Українського процесінгового центру (УПЦ) і Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем «ЕМА», обсяг емісії платіжних карт в Україні до 2011 року досягне 70 млн. штук.

При цьому середньорічний приріст емісії карт становитиме 20%, повідомив голова правління ЗАТ «Український процесінговий центр» Володимир ШАРАЄВСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, в 2006 році оборот коштів за операціями з платіжними картами порівняно з 2005 роком збільшився на 56,4% і становив 152,6 млрд. грн. Кількість емітованих платіжних карт в Україні на кінець 2006 року становила 32,5 млн. штук.

Відео дня

В.ШАРАЄВСЬКИЙ вважає, що такі обсяги емісії не можна назвати великими, оскільки активно користуються платіжними картами тільки близько 10 млн. українців. Так, середньостатистичний український картхолдер (картодержатель) користується, як мінімум, двома платіжними картами.

У свою чергу, директор асоціації «ЕМА» Олександр КАРПОВ відзначив, що в Україні платіжні карти використовуються, в основному, для зняття готівки з банкомату, зовсім невелика частина картодержателей використовує картки в торговельній мережі. Так, за підсумками 2006 року оборот за платіжними картами в Україні досяг 30% валового внутрішнього продукту, при цьому всього 3% обороту припадає на операції в торговельній мережі.

Водночас, за його словами, в 2006 році, вперше за час існування ринку платіжних карт в Україні, темпи зростання обсягів операцій з картами в торговій мережі перевищили темпи емісії карт.

Також О.КАРПОВ повідомив, що дослідження, проведені банками, показали, що українці готові використовувати карти в торговельній мережі, але відзначають недостатню кількість POS-терміналів.

О.КАРПОВ нагадав, що до 1 липня торгово-сервісні підприємства (ТСП) з оборотом більше 5 млн. грн. повинні встановити POS-термінали.

При цьому він не зміг повідомити, який відсоток ТСП вже встановив термінали, але відзначив, що крупні торговельні мережі давно користуються POS-терміналами і на сьогоднішній день основним питанням є те, чи встигнуть встановити устаткування середні і дрібні торгові підприємства.

Як зазначив О.КАРПОВ, банки неодноразово заявляли, що готові надати фінансування для забезпечення установки POS-терміналів. Він також відзначив, що 99,9% всіх працюючих в Україні POS-терміналів встановлені саме за кошти банків.

Що стосується безпеки проведення карткових операцій і такого явища, як карткове шахрайство, то, на думку О.КАРПОВА, для України «ця проблема є надуманою», оскільки жодного разу за час існування українського ринку платіжних карт фінансові втрати від карткових шахраїв не перевищили «європейських стандартів» - 6 копійок на 100 гривень.

За його інформацією, в 2006 році «шахрайський оборот» за платіжними картами становив 90 млн. грн., при цьому зовсім невелика частина цих коштів була втрачена. Основна частина таких шахрайських операцій проходила за платіжними картами, емітованими іноземними банками, які використовувалися в українській мережі.

Довідка УНІАН. За даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем «EMA», українські комерційні банки в березні 2007 року емітували 770 тис. 616 карт міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa (Visa - 576 тис. 326 карт, MasterCard - 194 тис. 290 карт).

За даними асоціації, до початку квітня 2007 року загальний обсяг емісії платіжних карт в Україні досяг 39 млн. 042 тис. 639 карт міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa, з них: Visa - 24 млн. 327 тис. 268 карт, MasterCard - 14 млн. 715 тис. 371 карта.

Кількість POS-терміналів в торговельній мережі за березень зросла на 831 одиницю - до 44 тис. 799 шт. Кількість пунктів видачі готівки, обладнаної POS-терміналами, за березень 2007 року збільшилася на 169 пунктів - до 17 тис. 448 шт.

Мережа банкоматів в Україні за березень 2007 року збільшилася на 252 одиниці - до 14 тис. 283 шт.