Майже 40% українців вважають, що в країні немає політичних сил, які відстоюють їхні інтереси.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Інституту політичного моделювання, проведеного спільно із дослідницьким центром «Імідж-Контроль», які представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник директора Інституту політичного моделювання Юрій БАУМАН.

Так, на думку 37,3% опитаних, в Україні не існує політичних сил, які відстоюють інтереси виборців. Разом із тим, протилежної думки дотримується 38,9% опитаних, та 23,9% не змогли точно відповісти на це запитання.

Відео дня

Крім того, у суспільстві спостерігається високий рівень потреби в появі нових політичних сил та політичних лідерів. Зокрема, 48,8% респондентів відзначили, що відчувають потребу в появі нових політичних об’єднань. 37,7% вважають, що не мають такої потреби, а 13,5% не змогли точно відповісти на це запитання.

При цьому Ю.БАУМАН повідомив, що найбільшим рівнем підтримки серед виборців користувалася б новостворена політична партія, зокрема: на чолі з Юрієм ЛУЦЕНКОМ (за яку готові проголосувати 11,5% опитаних), на чолі з Миколою КАТЕРИНЧУКОМ (7,4%), В’ячеславом КИРИЛЕНКОМ (3,3%), Трасом ЧОРНОВОЛОМ (5,5%), Нестором ШУФРИЧЕМ (2,5%) та Арсенієм ЯЦЕНЮКОМ (3,8%).

Також експерт зауважив, що сучасний політичний простір України поділений поміж трьома основними політичними силами: це Партія регіонів, БЮТ та НСНУ.

Він наголосив, що це політичні сили, які мають своїх сталих виборців і за будь-яких умов долають 3% бар’єр та потрапляють до парламенту. Так, якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчим часом, то 34% опитаних (серед тих, хто піде на вибори) віддадуть свій голос Партії регіонів, 23% проголосують за БЮТ і 8,5% - за НСНУ.

За словами Ю.БАУМАНА, ще дві політичні сили проходять до парламенту – це КПУ (4,0%) та блок «Народна самооборона Юрія ЛУЦЕНКА» (3,6%).

Водночас, він додав, що дані дослідження не дають підстав однозначно стверджувати, що СПУ не має шансів пройти до Верховної Ради. За даними дослідження її підтримують 2,7% респондентів.

Ю.БАУМАН зауважив, що відповідно до результатів опитування можна прогнозувати, що у ВР буде створена “біло-блакитна” більшість, але з незначною перевагою голосів – 227-230 мандатів, а у разі проходження СПУ – 236 мандатів.

Дослідження проводилося з 19 по 31 березня 2007 року у 24 областях України, АР Крим та м. Києві. Опитано 6 тис. 13 респондентів віком від 18 років. Стандартні відхилення при достовірності 95 відсотків 0,5 становлять 0,77–1,29 відсотка.