Інститутом політичного моделювання спільно із дослідницьким центром «Імідж-Контроль»  з 19 по 31 березня 2007 року було проведено всеукраїнське соціологічне опитування дорослого населення  від 18 років, репрезентативне для всіх областей України.

Характеристика дослідження

Відео дня

Вибіркова сукупність 6013 респондентів

Метод опитування: індивідуальне інтерв’ю ("віч-на-віч") за місцем проживання респондента.

Об`єкт дослідження: населення України  віком від 18 років та старше

Період опитування: з 19 по 31  березня 2007 р.

Тип вибіркової сукупності: багатоступенева, територіально-поселенська, стратифікована, репрезентативна для населення України віком від 18 років та старше    за  ознаками: тип поселення, стать, вік, область.

Дослідження проводилося у 26 територіально-адміністративних одиницях України: у 24 областях України, АР Крим та м. Києві.

Стандартні відхилення при достовірності 95 відсотків і співвідношення змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 0,77 – 1,29 відсотка.

 Опитування проведено по 411 маршрутах: 25 обласних центрах (114 маршрутів),  містах (159 маршрутів) та сільській місцевості – 138 селах та селищах (138 маршрутів).

У дослідженні було використано фундаментальний поділ території України на 4 основні регіональні зони:

1 зона – Західна Україна, або Захід  (представляє 18,8% виборців України) – включає Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Волинську, Рівненську, Закарпатську та Чернівецьку області;

2 зона – Центральна та Північна Україна, або Центр-Північ, або “Гетьманщина” (представляє 32,9% виборців)  – включає Хмельницьку, Вінницьку,  Черкаську, Полтавську,  Чернігівську, Сумську, Житомирську, Кіровоградську, Київську області та м. Київ;

3 зона – Південна та Східна Україна, або Південь-Схід  (представляє 28,1% виборців країни) – включає  Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Одеську, Миколаївську, Херсонську області;

4 зона – Донбас та Крим  (представляє 20,2% виборців) - включає Донецьку, Луганську області та АР Крим.

1. Оцінка соціально-політичної ситуації в країні

Сьогодні у суспільстві спостерігається зростання рівня соціальної напруги.

Якщо протягом 2003-2006 рр. опитування, проведені центром «Імідж-контроль» фіксували помітно наростаючу тенденцію до стабілізації соціальних настроїв виборців, то за останні 1-1,5 р. рівень соціальної напруги та невдоволення серед населення почав зростати:

· у листопаді 2005 року напруженість політичної ситуації відзначали 42%, а на сьогоднішній день цей відсоток складає 47%, а кількість тих, хто оцінює політичну ситуацію як катастрофічну та вибухонебезпечну збільшився на 3% (із 8% до 11%).

· за останній рік на 4% виросла кількість виборців, чий життєвий рівень за їх самооцінками погіршився (36% у січні 2006 року та 40% на момент опитування).

· за останні 1,5 року знизився рівень позитивного світосприйняття серед населення: якщо у 2005 році 29% опитаних дивились у майбутнє із надією, то сьогодні таких виборців 23%.

.

Більш ніж половина опитаних (51%) вважають, що у зовнішньополітичних відносинах із Росією значно важливішими принципами є реальна незалежність та гідність України, навіть якщо це не завжди економічно вигідно.

Розподіл відповідей на запитання:

«Якби Вам довелося обирати поміж двома варіантами,

то якому ви віддасте перевагу?»

  1 зона (Захід) 2 зона             (Центр-Північ) 3 зона (Південь-Схід) 4 зона (Донбас-Крим) по Україні

Залежності України від Росії в обмін на дешевий газ та інші економічні вигоди 9,1 17,7 25,2 32,5 21,1

Реальній незалежності та гідності України, навіть якщо це не завжди економічно вигідно Україні 72,3 55,8 45,5 32,5 51,4

Важко сказати 18,6 26,5 29,3 35,1 27,5

1/5 частина респондентів відстоює протилежну точку зору – «залежності України від Росії в обмін на дешевий газ та інші економічні вигоди». Таку думку підтримують частіше мешканці 4-ї зони (Донбас-Крим) – 32% та Південно-Східних територій країни (25%).

2. Рівень потреби в нових політичних силах

На думку 37% опитаних в Україні не існує політичних сил, які відстоюють інтереси виборців.

Розподіл відповідей на запитання: «Чи є на сьогодні такі політичні партії чи блоки, які відстоюють інтереси таких людей, як Ви?»

У суспільстві спостерігається високий рівень потреби в появі нових політичних сил та політичних лідерів. 48% відзначили, що відчувають потребу в появі нових політичних об’єднань.

Розподіл відповідей на запитання: «Наскільки сьогодні існує потреба в українському суспільстві в появі нових політичних сил?»

Найбільшим рівнем підтримки серед виборців користувалася б новостворена політична партія на чолі із Ю.Луценком, за яку готові були б проголосувати 11% опитаних або на чолі із М.Катеринчуком, яку б підтримали 7% опитаних.    

Розподіл відповідей на питання:«Якщо б сьогодні з’явились нові політичні сили на чолі з політиками нового покоління, то наскільки ймовірно, що ви б підтримали ці політичні сили?»

3. Рейтинги політичних сил

Сучасний політичний простір України поділений поміж 3-ма основними політичними силами: це Партія регіонів, БЮТ та НС «Наша Україна». Це політичні сили, які мають своїх сталих виборців і за будь-яких умов подолають 3% бар’єр та потрапляють до Парламенту. 

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчим часом, то 34% опитаних (серед тих, хто піде на вибори) віддадуть свій голос Партії регіонів, 23% проголосують за БЮТ і 8,5% - за НСНУ.

Ще 2 політичні сили за нашими підрахунками проходять до Парламенту – це КПУ та об’єднання «Народна самооборона». Що ж до СПУ, то дані дослідження не дають підстав однозначно твердити, що вони сьогодні не проходять до Верховної Ради.