Мирослава СВИСТОВИЧ вважає політичним рейдерством дострокове припинення сесією Ірпінської міської ради її повноважень як міського голови м.Ірпінь.

Про це М.СВИСТОВИЧ сказала на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“Те, що відбулося зі мною в Ірпіні, я вважаю звичайним політичним рейдерством”,- сказала вона.

Відео дня

М.СВИСТОВИЧ зазначила, що боротьба проти неї почалася на наступний день після обрання її міським головою. Вона понад три місяці відстоювала цю посаду в судах.

М.СВИСТОВИЧ зазначила, що 3 квітня цього року сесія Ірпінської міської ради в порушення регламенту роботи ради та закону “Про місцеве самоврядування в Україні” достроково припинила її повноваження як Ірпінського міського голови.

М.СВИСТОВИЧ вважає це рішення протизаконним, оскільки закон про місцеве самоврядування вимагає не просто голосування 2/3 депутатів, а й наявність підстав для дострокового припинення повноважень мера. За словами М.СВИСТОВИЧ, озвучені на сесії підстави для відставки міського голови були або дріб’язкові, або неправдиві, і не підпадали під дію закону, оскільки жодного судового рішення про те, що вона порушила законодавство не існує. М.СВИСТОВИЧ наголосила, що якщо брати до уваги висунуті їй претензії, то з таких саме причин потрібно відправляти у відставку всіх мерів України, голів держадміністрацій.

За її словами, пропозиція про її відставку пролунала на сесії, але голосування було ретельно підготовлене заздалегідь.

М.СВИСТОВИЧ вважає, що справжньої причиною її відставки стала практично повне припинення землевідводів та неможливість депутатам та іншим зацікавленим особам реалізувати свої бізнес-інтереси всупереч інтересам територіальної громади.

Вона вважає, що вибори до місцевих рад за партійними списками стали проблемою для України. “У нас є ситуація, коли фактично ми маємо депутатів, обраних за виборчими списками, на яких виборці не мають абсолютного впливу, оскільки законом про місцеві вибори не передбачено механізмів впливу виборців і механізму відкликання тих депутатів, які не виправдовують довіру виборців”, - сказала вона.

За її словами, на сьогодні містами фактично керують політичні партії і політичні сили, які отримали більшість мандатів. “Ми маємо ситуацію в Київській області, коли жоден порядок денний сесії, жодне концептуально-стратегічне рішення не ухвалюється міською чи районною радою, якщо воно не буде затверджене з вищим партійним керівництвом”, - додала М.СВИСТОВИЧ.

Голова Київського регіонального відділення Асоціації міст України, Броварський міський голова Віктор АНТОНЕНКО у свою чергу зазначив, що Київське регіональне відділення розглянуло цю ситуацію і надало свої висновки голові Київської обласної державної адміністрації. Також відповідну заяву передано голові Київської обласної ради.

Він зазначив, що на сьогодні держава і суспільство не готове до виборів на пропорційній основі. “Сьогодні ми пожинаємо політичну кризу в державі у зв’язку з тим, що було ухвалено таке рішення і тому, що є небезпека, що таким шляхом буде і надалі продовжуватись зняття міських голів”, - сказав він.