Ринок побутових кондиціонерів в Україні в 2007 році виросте в середньому на 30% порівняно з 2006 роком - з 180-190 тис. одиниць до 243 тис. одиниць.

Такий прогноз озвучив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН Володимир СТЕПУРА - директор компанії «Ліконд», яка є авторизованим торговим партнером японської корпорації Daikin.

Він підкреслив, що український кондиціонерний ринок впродовж останніх років демонструє стабільне зростання - в середньому на рівні 20-30% щорічно.

Відео дня

За прогнозами компанії, пріоритетним регіоном для операторів ринку залишиться схід України. Південний і західний регіони мають великий потенціал, але поки не демонструють очікуваної активності.

Традиційно перспективним є Київ, де не тільки будується багато об`єктів, але і пред`являються високі вимоги до техніки. Частка Києва в загальній структурі продажів прогнозується на рівні 50%. Деяке зниження частки столичного ринку (на 5% порівняно з 2006 р.) пов`язане з активнішим розвитком регіональних ринків.

Найбільшу частку ринку в Україні займають спліт-системи, а найвищі темпи зростання очікуються в сегменті систем класу VRF - не менше 35%.

У 2006 р. в Україні встановлено близько 1000 систем класу VRF (з них більше 50% - виробництва Daikin).

За даними В.СТЕПУРИ, початок сезону 2007 року демонструє хороші показники зростання - на рівні 30%, причому активність на ринку (у преміум-сегменті) спостерігається з самого початку року. Це, в першу чергу, пов`язано з активним будівництвом об`єктів комерційного і промислового призначення - як в Києві, так і в регіонах. Зростання спостерігається і в сегменті промислового кондиціонування.

Крім того, посилиться конкуренція в сегменті побутового устаткування, в боротьбі за споживача продовжуватимуться процеси «пересегментації» (виробники, які традиційно випускали недороге устаткування, виводять на ринок дорогі моделі, а виробники, що випускають високотехнологічне дороге устаткування, пропонують ринку простіші моделі за демократичнішою ціною). Посилюватиметься експансія китайських виробників.

В.СТЕПУРА також назвав основними проблемами ринку брак кваліфікованих фахівців і порівняльно низьку купівельну спроможність. Для регіональних ринків характерна жорстка цінова конкуренція, часто в збиток якості техніки і рентабельності запропонованого рішення для клієнта.

Довідка УНІАН. Компанія «Ліконд» (м. Київ) працює з 2001 року. Представляє повний спектр продукції японської корпорації Daikin: кондиціонерного і холодильного устаткування всіх видів, конфігурацій і систем будь-якої складності - для житлових приміщень, приміщень комерційного і промислового призначення. «Ліконд» має ділерську мережу обсягом понад 200 компанії.

Daikin Industries є світовим лідером у галузі виробництва кліматичної техніки. Корпорація входить до складу Sumitomo Group. Daikin Industries володіє 13 заводами. Системи кондиціонування займають більше 80% в її структурі виробництва, хімічні компоненти і фреони - більше 14%. У корпорації працює понад 25 тис. осіб.

Світовий ринок кондиціонування оцінюється в більш ніж 65 млн. одиниць техніки на рік.