Сьогодні у Києві втретє стартує “Місяць фотографії у Києві. Фотобієналє 2007”.

Як розповів на прес-конференції в УНІАН художній директор фестивалю Євген СОЛОНІН, в рамках бієнале буде експонуватися приблизно 60 фотовиставок з різних європейських країн, а також роботи провідних українських фотографів. Фотографії будуть об’єднуватися по темам “Фотографія. Персони” (має на меті показати у кожному проекті особистість автора та унікальність авторського погляду) та “Фотографія по-жіночому”.

За задумом організаторів, місцем проведення бієнале стануть численні галереї, музеї, культурні центри Києва, а також “альтернативний” експозиційний простір – приміщення Національної опери України, Міський парк, центр “Ультрамарин”.

Відео дня

За словами Є.СОЛОНІНА, перший Місяць фотографії відбувся у Парижі 1980 року. Від цього часу під цією назвою більш ніж у 30 країнах щорічно або кожні два роки проводилися різні за масштабом і тематикою фестивалі фотографії. Як правило, вони підтримуються муніципальними та державними структурами, додав художній директор фестивалю.

За його словами, 2003 року до проведення фото фестивалів долучився і Київ. Темою першого бієнале була “Фотографія. Минуле і майбутнє”. Другого (2005 р.) – “Фотографія. Мир і війна”.

Як повідомив Є.СОЛОНІН, на цих фестивалях “ми показали виставки метрів світової фотографії – Жана ДЬЄЗЕДА, Робера ДУАНО (Франція), Володимира БІГУСА (Чехія), Анастаса СУТКУСА (Литва) та інших, а також фотопроекти кращих українських майстрів”.

Проведення подібних масштабних акцій, на думку організаторів фестивалю, свідчить про те, що приватна ініціатива та ініціатива культурних центрів здатна рухати культурний процес в бік світового “значно активніше, ніж ініціатива державна”.

“Місяць фотографії у Києві розпочинається виставкою “Портрети митців” Деніза КОЛОМБА у Центральному будинку художника, та обіцяє бути не менш цікавим, ніж попередні”, - додав Є.СОЛОНІН.