Експерти Всеукраїнської експертної мережі (ВЕМ) виділили дві найважливіші на сьогодні проблеми в Україні: відсутність національної ідеї та здоров’я нації.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент ВЕМ В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ.

Він зазначив, що ВЕМ – це недержавне, незалежне, неполітичне віртуальне об’єднання представників наукової, культурної, творчої еліти. Протягом 2006 р. експертами ВЕМ стали понад 3 тис. фахівців у різних галузях з усієї України і навіть країн ближнього зарубіжжя.

Відео дня

Говорячи про плани на 2007 р., які були затверджені на вчорашній Конференції ВЕМ, В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ сказав, що було виділено, принаймні, дві проблеми, які точно будуть розглядатися. Перша проблема - визначення національної ідеї і розуміння можливостей її реалізації. Друга проблема в Україні – демографічна, пов’язана з екологічними проблемами та більш ширшими - виживання нації. “Тобто демографія стає одним із важливіших питань, - сказав В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ. - Дуже важливим виглядає процес і не тільки демографічної кризи, а здоров’я нації, особливо молоді”.

За його словами, фахівці ВЕМ також прийняли Декларацію щодо тієї політичної реальності, у якій перебуває сьогодні країна. В документі наголошується, що в діях політиків різних гілок влади часто не вистачає ні експертної оцінки ситуації, ні прогнозу наслідків прийнятих рішень. В Декларації учасники Конференції закликали владу України реалізувати на практиці механізм громадської та професійної експертизи власної діяльності, забезпечити постійну й конструктивну взаємодію з експертами, більш ефективно використовувати інтелектуальний ресурс країни.

Крім того, експерти ВЕМ закликали інші державні та недержавні проектно-експертні інститути стати партнерами для участі у стратегічних розробках національного масштабу.

В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ також поінформував, що на Конференції відбулася презентація громадської премії “Експерт року”, яку він як президент експертної мережі вручив найактивнішим експертам ВЕМ у номінаціях “Економіка”, “Політика та суспільні відносини”, “Культура”, “Освіта” та “Охорона здоров’я”.

Як зазначив В.БРЮХОВЕЦЬКИЙ громадська премія, що відтепер вручатиметься експертам України щорічно, є прикладом громадської ініціативи, спрямованої на підтримку інтелектуального ресурсу України.

“Матеріальної винагороди немає, - повідомив він. - Це визнання громадське для особливо відзначених. Це є знак”.

Довідка УНІАН. Створений на початку 2006 року Інтернет-портал «Всеукраїнська експертна мережа» сьогодні є майданчиком для вільної комунікації, де обговорюються найгостріші проблеми українського сьогодення. Протягом 2006 року на порталі ВЕМ було опубліковано понад 10 000 різноманітних експертних матеріалів: аналітичних статей, наукових досліджень, монографій, доповідей, прогнозів, коментарів, проектів, відкритих листів тощо. На сьогодні портал вже відвідали близько 300 тисяч осіб з понад 100 країн світу.