В Україні налічується від 800 тисяч до 1 млн. 200 тис. осіб із нетрадиційною сексуальною орієнтацією.

Про це повідомив виконуючий обов`язки президента «Гей-Форуму України» Святослав ШЕРЕМЕТ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Згідно з оціночними даними, в Україні кількість лесбіянок, геїв, бі- та транссексуалів становить до 1,2 мільйонів осіб. Хоча точної кількості ніхто не може назвати», - сказав С.ШЕРЕМЕТ.

Відео дня

Представник нідерландської організації «COC Neterlands» Ларс МОКВЕЛЬД повідомив, що українська організація «Жіноча мережа» в рамках проекту «Розвиток особистісного потенціалу в СНД: відповідь на епідемію ВІЛ/СНІД серед сексуальних меншин» провела соціологічне дослідження серед жінок, які мають секс із жінками. «Цей проект, що фінансується Міністерством закордонних справ Нідерландів, початий у 2006 році й продовжуватиметься ще п`ять років. Його головна мета – запобігання поширенню СНІДу й посилення організацій сексуальних меншин для інтеграції людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацією в суспільство», - сказав він.

За словами магістра психології та культурології й співавтора дослідження Ганни ДОВБАХ, головною метою соціологічного дослідження було вивчення проблем, із якими стикаються жінки-лесбіянки. «Однією з ключових проблем є проблема юридичної ідентифікації одностатевого партнерства й пов`язаних із цим проблем щодо зачаття дітей. Крім того, наші респондентки зазначали наявність проблем із доступністю медичних послуг, а також соціальною та психологічною підтримкою», – зазначила Г.ДОВБАХ.

Серед інших гострих проблем психолог назвала стигматизацію (відторгнення, навішування ярликів) і дискримінацію жінок із нетрадиційною сексуальною орієнтацією, проблему «виходу з підпілля». «Жінки-лесбіянки частіше приховують свою сексуальну орієнтацію, оскільки при розкритті свого статусу часто стикаються з неприйняттям своєї сексуальної поведінки серед батьків, друзів та близьких. І це ключова проблема, що підкреслює необхідність надання соціально-психологічної підтримки для таких жінок», - додала Г.ДОВБАХ.

Крім того, дослідження показало, що жінки-лесбіянки потребують захисту від стигми й дискримінації. «В анкетах жінки зазначали факти звільнення або виключення з навчання, а також відмову в оренді житла за ознаками їхньої сексуальної орієнтації», - повідомила Г.ДОВБАХ.

За її словами, в групі жінок-лесбіянок також гостро стоїть проблема захворювання на ВІЛ/СНІД та інфекції, що передаються статевим шляхом. «Жінки часто не знають, що ці захворювання також передаються при партнерстві жінки з жінкою», - резюмувала психолог.

Разом із тим, Г.ДОВБАХ підкреслила, що соціологічне дослідження не є репрезентативним, оскільки група жінок-лесбіянок є однією з найбільш закритих. «Крім того, ми не знаємо й загальної кількості таких жінок», – пояснила вона.