Міноритарні акціонери ВАТ «Київський науково-дослідний і проектний-конструкторський інститут «Енергопроект» звинувачують керівництво в махінаціях з акціями та активами інституту.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники Комітету захисту прав акціонерів ЗАТ «Трудовий колектив КНДПКІ «Енергопроект», а також міноритарного акціонера ЗАТ «ТК «Енергопроект» інвестиційна компанія ТОВ «Приват-сток-сервіс» (м. Дніпропетровськ).

Зокрема, як розповіла представник ТОВ «Приват-сток-сервіс» Ольга ГУГНІНА, в 2001 році за ініціативою керівника ВАТ «Енергопроект» Юрія МАЛАХОВА було створено ЗАТ «Трудовий колектив КНДПКІ «Енергопроект», статутний фонд якого був сформований за рахунок внесення до нього акцій ВАТ «Енергопроект», які належать працівникам підприємства в обсязі 69,77%. При цьому, зазначила О.ГУГНІНА, статутний фонд ЗАТ був сформований шляхом «прямого обману» представників трудового колективу. Головою правління ЗАТ було обрано «підконтрольного» Юрію МАЛАХОВУ Володимира КРАВЦОВА, сам Ю.МАЛАХОВ очолив Наглядову раду товариства.

Відео дня

У листопаді 2005 року, зазначила О.ГУГНІНА, за ініціативою Ю.МАЛАХОВА 69,77% пакет акцій, внесений до СФ ВАТ «Енергпроект», було продано українсько-німецькому СП ТОВ «УНА» і КБ «Експобанк» (в обсязі 61% і 8,77% відповідно). При цьому, за словами О.ГУГНІНОЇ, це рішення було прийняте без схвалення загальних зборів акціонерів. Крім того, зазначила вона, операція купівлі-продажу акцій ТОВ «УНА» була оформлена у вигляді договору доручення, згідно з яким спільне підприємство зобов`язувалося розрахуватися за акції за рахунок залученого пізніше в КБ «Експобанк» кредиту в обсязі 1 млн. грн.

Далі, стверджує О.ГУГНІНА, для забезпечення погашення кредиту «Експобанку» між ВАТ «Енергопроект» і компанією «УНА», структурою, підконтрольною Ю.МАЛАХОВУ, було укладено договір про надання фінансової допомоги в обсязі 1 млн. грн. з 5-річним терміном повернення позики.

«Таким чином, афільована комерційна структура одержує на 5 років 1 млн. грн. абсолютно вільні кошти, якими могло користуватися ВАТ «Енергопроект» і таким чином безпідставно зменшується прибуток інституту», - сказала О.ГУГНІНА.

Більше того, зазначила вона, пізніше ТОВ «УНА» перепродує частину своїх акцій (35%) невстановленому громадянину Російської Федерації, залишаючи в своєму розпорядженні 26% пакет. «Особа, найімовірніше, є підставною», - сказала О.ГУГНІНА, зазначивши при цьому, що залишається незрозумілою позиція держави, котра в особі Регіонального відділення ФДМ у Києві (володіє блокуючим пакетом «Енергопроекту» 25%) допускає продаж активів стратегічної проектної установи представникам іноземних держав. При цьому вона додала, що згідно з постановою уряду про створення «Укратомпрому», управління корпоративними правами на блокуючий пакет «Енергопроекту» має бути передане у підпорядкування концерну.

Як повідомила представник Комітету захисту прав акціонерів ЗАТ «Трудовий колектив КНДПКІ «Енергопроект» Таїсія АЛЕКСЕЙЧУК, комітет вже звернувся в Генеральну прокуратуру України із заявою про розслідування фактів незаконного розпорядження керівництвом інституту власністю установи, а також акціями ВАТ. Комітет також звернувся в Головне контрольно-ревізійне управління з вимогою дати оцінку господарським взаєминам між ВАТ «Енергопроект» і ТОВ «УНА». Крім того, комітет ініціював ряд позовів у судові інстанції про визнання незаконними договорів відчуження акцій ЗАТ «ТК «Енергопроект», договори про надання фінансової допомоги ТОВ «УНА», а також фактів недобросовісної скупки акцій у працівників підприємства за значно заниженими цінами.

Довідка УНІАН. «Енергопроект» - провідне підприємство з проектування, розробці нормативних документів, аналізу безпеки АЕС, є, зокрема, генеральним проектувальником Хмельницької, Рівненської, Чорнобильської АЕС, об`єкту “Укриття”; забезпечує енергетичні об`єкти України авторським наглядом за будівництвом, реконструкцією і технічним переоснащенням впродовж їх життєвого циклу: від вибору майданчика для будівництва до зняття з експлуатації. Один з основних пріоритетів діяльності – забезпечення безпеки АЕС та інших об`єктів атомної енергетики.

Кабінет міністрів України своїм розпорядженням від 31 травня 2006 р. N303-р закріпив у державній власності на новий трирічний термін пакет акцій ВАТ “Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут „Енергопроект” у розмірі 25%+1

ВАТ “Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» включений у перелік підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 23.12.04 №1734.

Зареєстрований СФ ВАТ - 993,1 тис. грн. За інформацією Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку на кінець 2006 року 26% акцій ВАТ належало ТОВ «УНА», 25% – Регіональному відділенню ФДМ у Києві. Ще 35% акцій належать громадянину Російської Федерації.

За інформацією ЗМІ ТОВ «Приват-сток-сервіс (м. Дніпропетровськ)» сконцентрувала близько 11% акцій ЗАТ «Трудовий колектив КНДПКІ «Енергопроект».

У 2005 році ВАТ «КНДПКІ «Енергопроект» збільшило чистий прибуток більш ніж утричі – до 635,4 тис. грн., чистий дохід скоротився на 27,3% до 33 млн. 698,8 тис. грн.