27 березня у приміщенні УНІАН відбулася прес-конференція представників Громадянської мережі ОПОРА з Івано-Франківщини та Києва. Темою заходу стала спроба з боку окремих підприємців та політиків Косівщини (Івано-Франківська обл.) вчинити безпрецедентну та найбільш масштабну спробу в Україні незаконного виведення з юрисдикції держави 32 271 га дорогого карпатського лісу, який входить до фондів Національного природного парку "Гуцульщина".

Рішення Косівської райради про закриття Національного природного парку "Гуцульщина" є прямим порушенням закону. Це підтверджує Мінприроди, Косівська районна прокуратура, Кабінет Міністрів та Івано-Франківська ОДА. Оскільки відповідно до норм Закону "Про природно-заповідний фонд" організація та скасування національних природних парків відноситься до компетенції Президента України. І саме Указом Президента України (№456-2002) від 14 травня 2002 року було створено НПП "Гуцульщина".

Відео дня

Тим не менше, Косівська районна рада приймає рішення про скасування статусу Національного природного парку від 27 грудня 2006 року. Подарунок площею у 32 271 га карпатських лісів зробили собі до Нового року місцеві депутати, сподіваючись на безкарність з боку правоохоронних органів. Таких масштабних спроб розкрадання державних земель не знала навіть Україна. Місцеві депутати 4 березня 2007 року зробили спробу хоча б з моральної точки зору легалізувати власну ініціативу та зорганізували референдум у Косівському районі Івано-Франківської області. Легітимність ТВК викликає сумнів, так як з 12 членів комісії, працювала половина, а єдине запитання у бюлетені мало виключно маніпулятивний характер: Чи згідні Ви, щоб Косівська районна рада прийняла рішення (надала висновок) про погодження надання земель лісового фонду 32 271 га НПП "Гуцульщина". Крім того, що таке рішення (погодження) вже надавалося наприкінці 90-х, а орган місцевого самоврядування не має права приймати рішення, що стосується державних земель, більш цікавою виявилася інструкція до бюлетеню. Отже, якщо Ви погоджуєтесь, то закресліть квадратик навпроти – "ні", а якщо виступаєте проти парку, то – "так". З бюлетеню було виключено питання, яким намагалися купити місцевих жителів щодо повернення земель, які були у приватній власності громадян станом на 1939 рік. Явка на референдум становила менш ніж 30%, що дало можливість визнати останній, таким що не відбувся. На даний момент районний прокурор оскаржує проведення референдуму у суді.

На держмайно у складі НПП "Гуцульщина" було здійснено декілька замахів з боку підприємців, деяких депутатів районної та обласної рад, працівників земельної служби, лісового та мисливського господарств Косівського району. На директора та науковців парку чиниться шалена психологічна атака, триває залякування фізичними розправами. На території Старокутського та Шешорського відділень парку наприкінці 2006 року трапилися підпали, які були локалізовані силами працівників парку та місцевих жителів. Останній випадок стався 11 січня 2007 року, коли вночі розбивши шибку адміністративно-лабораторного корпусу НПП "Гуцульщина", невідомі вкинули до приміщення каністру з соляркою, ймовірно сподіваючись знищити документацію парку, що знаходилася у приміщенні. Втім жоден документ стосовно господарської діяльності парку, на щастя, не було знищено полум`ям.

Парк має природоохоронні та екологічні функції: запобігання повеням, припинення суцільного вирубування деревини, збереження етнокультурного комплексу. Крім того, на території парку можливо розвивати зелений туризм та різного роду культурно-мистецькі заходи. Так на території парку протягом багатьох років проводився фестиваль "Шешори", але, нажаль, у 2007 році його місце проведення було змінено на Вінницьку область, що принаймні нелогічно з точки зору назви (географічний пункт на території парку). Розпочато будівництво тематичного туристичного комплексу для родинного та молодіжного відпочинку. До комплексу увійшли Садиба Святого Миколая (для проведення дитячих свят, зустрічей тощо), його Пошта, Ліс казок – розважально-ігрові поляни, оформлені за мотивами народних казок, спортивно-ігрові майданчики тощо.

НПП "Гуцульщина" це унікальна природно-культурна територія, яка повинна залишитися у власності всього народу України, а не бути обгородженою високими мурами, поряд з якими з`являться таблички "приватна територія".

Довідка:

Національний природний парк "Гуцульщина" створений Указом Президента України від 14 травня 2002 року. Він розташований у межах Косівського району Івано-Франківської області й охоплює площу в 32 271 гектарів. Із цієї площі 7 606 га земель надані парку в постійне користування, а 24 665 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. Протяжність парку з північного заходу на південний схід близько 29 км., а з північного сходу на південний захід — 20 км.

Національний парк призначений для збереження, відтворення та раціонального використання генетичних ресурсів рослинного та тваринного світу, унікальних природних комплексів та етнокультурного середовища Покутсько-Буковинських Карпат.