Громадянська мережа “Опора” закликає владу та громадськість не допустити незаконного виведення з юрисдикції держави 32 тис. 271 га карпатського лісу, який входить до фондів Національного природного парку "Гуцульщина".

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила представник Громадянської мережі "Опора" Ольга АЙВАЗОВСЬКА.

Вона повідомила, що рішення Косівської райради про закриття Національного природного парку "Гуцульщина" є прямим порушенням закону. Це підтверджує Мінприроди, Косівська районна прокуратура, Кабінет міністрів та Івано-Франківська обласна державна адміністрація. Оскільки відповідно до норм Закону "Про природно-заповідний фонд" організація та скасування національних природних парків належить до компетенції Президента України, і саме Указом Президента України (№456-2002) від 14 травня 2002 року було створено Національний природний парк "Гуцульщина".

Відео дня

За її словами, тим не менше, Косівська районна рада 27 грудня 2006 року приймає рішення про скасування статусу Національного для парку.

“Подарунок площею у 32 тис. 271 га карпатських лісів зробили собі до Нового року місцеві депутати, сподіваючись на безкарність з боку правоохоронних органів”, - сказала О.АЙВАЗОВСЬКА

Вона повідомила, що місцеві депутати 4 березня 2007 року зробили спробу легалізувати власну ініціативу та зорганізували референдум у Косівському районі Івано-Франківської області. На переконання представника “Опори”, викликає сумнів легітимність Територіальної виборчої комісії, що ухвалила рішення про референдум, оскільки з 12 членів комісії, працювало половина, а єдине запитання у бюлетені мало виключно маніпулятивний характер: “Чи згодні Ви, щоб Косівська районна рада прийняла рішення (надала висновок) про погодження надання земель лісового фонду 32 тис. 271 га НПП "Гуцульщина". Також, з бюлетеню було виключено питання, яким намагалися купити місцевих жителів щодо повернення земель, які були у приватній власності громадян станом на 1939 рік.

О.АЙВАЗОВСЬКА повідомила, що явка на референдум становила менш ніж 30%, що дало можливість визнати референдум, таким що не відбувся. Наразі районний прокурор оскаржує проведення референдуму у суді.

За її словами, на держмайно у складі НПП "Гуцульщина" було здійснено декілька замахів з боку підприємців, деяких депутатів районної та обласної рад, працівників земельної служби, лісового та мисливського господарств Косівського району. Крім того, на директора та науковців парку чиниться шалена психологічна атака, триває залякування фізичними розправами. О.АЙВАЗОВСЬКА також повідомила, що на території Старокутського та Шешорського відділень парку наприкінці 2006 року трапилися підпали, які були локалізовані силами працівників парку та місцевих жителів. “Останній випадок стався 11 січня 2007 року, коли вночі розбивши шибку адміністративно-лабораторного корпусу НПП "Гуцульщина", невідомі вкинули до приміщення каністру з соляркою, ймовірно сподіваючись знищити документацію парку. Втім жоден документ про господарську діяльність парку, на щастя, не було знищено полум`ям”, - повідомила вона.

“Парк “Гуцульщина" - це унікальна природно-культурна територія, яка повинна залишитися у власності всього народу України, а не бути обгородженою високими мурами, поряд з якими з`являться таблички "приватна територія", - наголосила О.АЙВАЗОВСЬКА.

Довідка УНІАН. Косівська районна рада прийняла рішення провести місцевий референдум наприкінці минулого року. У бюлетені було одне запитання: «Чи згодні Ви, щоб Косівська рада прийняла рішення (надала висновок) про погодження надання земель лісового фонду 32271 га Національному природному парку «Гуцульщина?». І далі порядок заповнення бюлетеня: «Якщо Ви згодні – викресліть слово «Ні». Якщо не згодні – викресліть слово «Так».

За рішенням Косівської районної ради у 1998 році був створений природний парк «Гуцульщина». У 2002 році відповідно до Указу Президента України парк набув статусу національний.