Київське юридичне товариство, Юридичний клуб та Товариство українських офіцерів закликає Президента України відкликати з Верховної Ради внесені ним законопроекти “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій України” і “Про внесення змін до Закону України “Про статус суддів”, оскільки вони можуть дестабілізувати судову гілку влади.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН президент Юридичного клубу, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім.Корецького НАН України Микола СІРИЙ.

За його словами, запропонована законопроектами система судоустрою призведе до дестабілізації судової гілки влади, значно ускладнить судову процедуру і обмежить доступ людей до правосуддя.

Відео дня

На переконання М.СІРОГО, реалізація запропонованих цими проектами положень зумовить створення системи автономних судів, що неодмінно викличе спори про підсудність і, в кінцевому результаті, може викликати колапс всієї судової системи.

Він вважає, що судова система має іти шляхом створення оптимальної системи судоустрою, бути простою і зрозумілою для громадян та забезпечить здійснення ефективного правосуддя.

В разі винесення запропонованих законопроектів на розгляд Верховної Ради України, представники зазначених юридичних організацій звернуться до народних депутатів з проханням врахувати їхню позицію і не голосувати за внесені Президентом України законопроекти.

Голова Київського юридичного товариства Олег БЕРЕЗЮК зазначив, що на сьогодні є багато випадків, коли предмет суперечки може розглядатися одразу в трьох судах - Господарському, Цивільному суді загальної юрисдикції і Адміністративному. “На сьогодні судова система і так заплутана, а внесеними до парламенту законопроектами пропонується, щоб таких судів було п’ять, що ще більше ускладнить ситуацію”, - сказав він.

О.БЕРЕЗЮК нагадав, що одним з головних розробників законопроектів був Сергій ГОЛОВАТИЙ, якого підтримав Сергій КІВАЛОВ.

“В мене виникає запитання, як влада і опозиція можуть підтримувати один законопроект ?”, - зазначив О.БЕРЕЗЮК. За його словами, якщо зазначені законопроекти будуть прийняті, це призведе до повної руйнації судової системи України. “Руйнація судової системи призведе до одного – диктатури. Люди будуть незадоволені судовими рішеннями, в країні буде хаос і залишиться один вихід - вводити диктатуру”, - сказав він. На думку О.БЕРЕЗЮКА, це вигідно тим, хто сьогодні при владі. “Саме тому нинішня влада підтримує цей законопроект”, - вважає він. Водночас О.БЕРЕЗЮК зазначив, що в нього викликає здивування, чому цей законопроект внесений до Верховної Ради Президентом. “Я думаю, що Президента в черговий раз підставили”, - сказав О.БЕРЕЗЮК.