Політичну партію „Яблуко” перейменовано в Партію вільних демократів. Таке рішення було прийнято на VIII з’їзді „Яблука”, третій етап якого відбувся щойно.

Делегати з’їзду ухвалили рішення про опозиційність Партії вільних демократів (ПВД) до правлячої урядово-парламентської коаліції, а також про створення депутатських груп партії у складі фракцій БЮТ у парламенті і місцевих радах.

На з’їзді були присутні декілька народних депутатів з парламентськој фракції Блоку Юлії Тимошенко, зокрема, Сергій Потімков, Дмитро Видрін, Любов Стасів, Олексій Данілов.

Відео дня

„В Україні сьогодні ліва влада, та ліва опозиція, які змагаються в популізмі, хто розповість народу більш солодку казку, - заявив у програмній доповіді лідер партії Михайло Бродський. - Наша ж партія вважає, що громадянам потрібна не державна милостиня, а можливість проявити приватну ініціативу і в рівних конкурентних умовах досягти успіху та добробуту, які б залежали від власного інтелекту, знань, ініціативності і працьовитості кожного громадянина”.

За словами члена президії партії, народного депутата Дмитра Видріна, три головні задачі, які вільні демократи ставлять перед собою, полягають в тому, щоб „вчити опозицію бути справжнім опонентом влади, третирувати саму владу та допомагати народу стати народом”. 

„Нажаль, - додав Видрін, - більшості партій, виходячи з електоральних міркувань, вигідно захищати знедолених  й обіцяти їм скороминучі вигоди... ПВД вважає, що захищати насамперед треба не слабку, а сильну частину народу. Слабка ланка рано чи пізно порветься. А сильною ланкою, на наш погляд, є середній клас, який зараз народжується, клас успішних людей, що відбулися чи прагнуть того”.

„Ситуація, що склалася в країні, вимагає негайної консолідації людей, для яких свобода людини, суверенність особистості, економічна активність і самодостатність рядового громадянина вище за всі інші цілі і цінності, – говориться в Декларації Партії вільних демократів України (ПВД).

Серед політичних принципів ПВД, схвалених з’їздом, -  перехід до парламентської республіки, побудова справжнього повноцінного й ефективного самоврядування,  створення повноцінного громадянського суспільства шляхом посилення всіх його традиційних складових: загальнонаціональних та місцевих референдумів і плебісцитів, політичних партій та профспілок, громадських організацій і фондів, незалежних експертних центрів, глобальної та місцевої мережі Інтернету тощо.

До економічних принципів ПВД належить „реалізація великого біблійного права кожної людини на володіння землею, розпорядження нею та її продаж”, входження України до тих „міжнародних торгових, економічних та політичних організацій і союзів, які сприяють цивілізованим формам торгівлі та конкуренції” та ліквідація будь-яких державних пільг на всіх рівнях як таких, що „руйнують конкурентноздатну особистість і криміналізують суспільство”.

Делегатам з’їзду надіслали привітання Угорська партія вільних демократів та Вільно-демократична партія Німеччини (FDP). Перша з них – найстарша у Східній Європі партія ліберально-демократичного напрямку, яка протягом останніх семи років входить у владну коаліцію, де її представники відповідають за економіку, транспорт та зв’язок.

Щодо другої, то вона виникла ще у XIX столітті і є найстарішою ліберальною партією у Європі в цілому. Першим президентом ФРН після війни став представник саме FDP. Партія багато разів входила до урядової коаліції. Зараз її представники працюють в урядах декількох федеральних земель Німеччини, а фракція FDP в Бундестазі – найбільша з опозиційних. На федеральному рівні у разі входження вільних демократів до правлячої коаліції їхні міністри традиційно відповідають за зовнішньополітичне та фінансове відомства. Наразі представниця FDP Сильвана Кох-Мерин очолює фракцію Європейської ліберальної партії в Європарламенті.

 ***

Партію „Яблуко” створено в 1999 році.

В 2000-2002 роках партія мала депутатську групу, а згодом – фракцію у складі Верховної Ради.

В 2004 році лідер партії Михайло Бродський  висувався кандидатом в Президенти, а під час Майдану входив до складу Комітету національного порятунку.

В березні 2005 року „Яблуко” вирішило влитися до лав „Батьківщини”, було розпочато процес ліквідації „Яблука”.

В грудні 2006 року на II етапі VIII з’їзду „Яблука” було прийнято рішення про припинення процесу ліквідації партії та поновлення її діяльності.

Наприкінці лютого 2007 року Міністерство юстиції України взяло до відома інформацію про припинення процесу ліквідації „Яблука” та санкціонувало відновлення її діяльності.