26 березня у прес-центрі „УНІАН” відбулася прес-конференція за результатами всеукраїнської конференції «Рік після виборів: виклики громадянському суспільству», в котрій взяли участь близько 100 учасників, серед яких представники мас-медіа, донорських та громадських організацій, котрі здійснювали аналіз передвиборчих програм та моніторинг діяльності обраних посадових осіб.

У прес-конференції взяли участь Ірина Бекешкіна, науковий керівник фонду "Демократичні Ініціативи", Володимир Яворський з "Української Гельсінської спілки з прав людини" та Світлана Конончук, керівник політичних програм "Незалежного центру політичних досліджень".

У своєму виступі Ірина Бекешкіна зробила огляд політичної ситуації в Україні рік поспіль проведення виборів, поділилася результатами опитування українських експертів щодо їхньої оцінки діяльності українського уряду. Зокрема, Ірина Бекешкіна зазначила : „Зараз, як і наприкінці 2004 року, Україна перебуває на роздоріжжі між демократією та авторитаризмом. Опитування громадської думки засвідчують наявність двох протилежних тенденцій в українському соціумі. З одного боку, громадяни вважають, що саме демократія є найбільш придатним устроєм для України, вони  зацікавлені у діяльності громадських організацій і вважають за потрібне здійснювати контроль за діяльністю влади. З іншого боку, у суспільстві сильні настрої політичного патерналізму – переконання, що сильні лідери можуть зробити більше, ніж закони і демократичні процедури.  Громадяни надто покладаються на вибори як механізм впливу  на владу та недооцінюють можливості тих  демократичних важелів,  які передбачають особисту активність громадян – власну  участь у діяльності громадських організацій та політичних партій, звернення до суду тощо”.

Відео дня

Фонд “Демократичні ініціативи” провів опитування українських експертів стосовно їхньої оцінки соціально-економічної ситуації в Україні та діяльності українського уряду. Було опитано 85 експертів — політологів, аналітиків та журналістів. Дослідження проводилося 22 лютого – 6 березня 2007 року. В опитуванні експертам було запропоновано оцінити різні сторони діяльності уряду та стану суспільства за 10-бальною шкалою, де „0” означає найнижчий рівень, „10” — найвищий.  Загалом надані експертами оцінки діяльності уряду та стану, у якому нині перебуває суспільство, вкрай незадовільні. Середня оцінка діяльності уряду, сформованого коаліцією більшості у Верховній Раді, становить 3.2 бала. Позитивні оцінки (вищі за 5 балів) поставлено лише стану свободи слова (5.2 бала) та рівню демократії (5.2 бала).

Володимир Яворський розповів про права людини в діяльності Верховної Ради, а Світлана Конончук зробила презентацію резолюції, прийнятої на всеукраїнській конференції у п’ятницю.  В резолюції представники громадських організацій заявили про свою відданість демократичним цінностям і про наміри подальшого їх просування заради суспільного розвитку. „Завдання, яке ми ставимо перед собою на період до наступних виборів органів представницької влади, - це посилення впливу на формування державної і місцевої політики з метою створення демократичних інститутів і процедур безпосередньої та представницької демократії, залучення громадян України до процесів підготовки та прийняття рішень органами державної влади та місцевого самоврядування, а також громадського контролю за їх виконанням”.

Всеукраїнська конференція неурядових організацій запропонувала нову стратегію дій, яка полягає у  зміцненні системи суспільних зв’язків для здійснення впливу на процеси прийняття рішень. Кожен громадянин, кожна суспільна інституція через свою діяльність здатна впливати на владу для відстоювання інтересів своєї соціальної групи.  Особливу роль у таких процесах учасники конференції відводять засобам масової інформації, що мають значний вплив на суспільну свідомість. Піднесення рівня інформування до суспільно значущого діалогу – такою бачиться учасникам Всеукраїнської конференції неурядових організацій місія журналістики на сучасному етапі.

Прес-конференцію організувала робоча група, до складу якої входять представники проекту “Мережа громадянської дії в Україні” (UCAN), Міжнародного фонду „Відродження”, Незалежного центру політичних досліджень,  Фонду „Демократичні ініціативи”, Міжнародного центру перспективних досліджень, Української Гельсінської спілки з прав людини та інших аналітичних центрів.

Текст резолюції, а також інформацію про організаторів заходу, результати опитування українських експертів щодо їхньої оцінки діяльності українського уряду знайдете в роздаткових матеріалах.

У разі виникнення додаткових запитань, просимо звертатися до  Юлії Єсмуханової за телефоном (044) 494-4597 або електронною поштою:  yulia@ucan-isc.org.ua