Комітет виборців України рекомендує на наступних парламентських виборах змінити виборчу систему і перейти до обрання народних депутатів за регіональними відкритими списками.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління КВУ Ігор ПОПОВ.

Він пояснив, що за межі кожного виборчого округу доцільно взяти територіальні межі областей України, і, відповідно, від кожного округу обирати приблизно до 20 депутатів.

Відео дня

За словами І.ПОПОВА, такі регіональні виборчі списки мають бути відкритими, тобто виборці отримають можливість самостійно обирати порядкове місце у списку кожного кандидата в депутати згідно з власними уподобаннями.

І.ПОПОВ додав, що КВУ також рекомендує повернутися до мажоритарної системи на виборах до місцевих рад, окрім обласних

За його словами, за результатами моніторингу взаємодії народних депутатів та депутатів місцевих рад з виборцями КВУ рекомендує керівництву парламентських фракцій встановити більш чіткі системи відповідальності та контролю за роботою депутатів з виборцями, опублікувати в місцевих ЗМІ закріплення депутатів за відповідними регіонами, час та місце прийому депутатів та їх помічників.

І.ПОПОВ повідомив, що Комітет також рекомендує місцевим радам провести закріплення депутатів за старими мажоритарними округами, опублікувати всю контактну інформацію в ЗМІ та встановити контроль за роботою з виборцями з внесенням відповідних змін у регламенти роботи рад. Крім цього, КВУ вважає, що місцева влада повинна забезпечити всі умови для роботи депутатів із виборцями, надати приміщення для відкриття приймалень.