Прес-конференція лідера Української народної партії Юрія КОСТЕНКА та  представників УНП – розробників "Виборчого кодексу" (2002) Євгена ЖОВТЯКА та Віталія ШЕВЧЕНКА на тему "Відкриті партійні списки – необхідний крок до демократизації виборчої системи в Україні" відбулася сьогодні, 26 березня, в УНІАН.

Враховуючи досвід виборів 2006 року, за результатами якого суттєво знизився якісний склад депутатського корпусу Верховної Ради України, УНП виступила з ініціативою зміни виборчого законодавства та запровадження регіональних відкритих партійних списків.

"Ми є свідками того, як не тільки "кухарка керує державою", - зараз Україною керують ще й водії та охоронці олігархів", - вважає лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

Відео дня

На його переконання, невдоволення виборців пропорційною системою, коли вони, обираючи лідера блоку, "купують кота в мішку", бо не знають, кого той лідер веде в своєму списку, має під собою підстави. "Ми попереджали про можливість такого розвитку подій, і ще в 2002 році Євген ЖОВТЯК та Віталій ШЕВЧЕНКО виносили на розгляд парламенту проект Виборчого кодексу, який, проте, не був прийнятий Верховною Радою".

Потягом 1997-2004 рр. представники УНП розробили і вносили на розгляд Верховної Ради України наступні виборчі закони:

o Віталій ШЕВЧЕНКО, проекти "Виборчого кодексу" (1997) та закону “Про вибори Президента України” (1998)

o Євген ЖОВТЯК та Віталій ШЕВЧЕНКО, проект "Виборчого кодексу" (2002)

o Валерій АСАДЧЕВ, проект Закону “Про вибори народних депутатів України” (подавав на розгляд парламенту двічі: у 2003 та 2004 рр.).

Суть головних пропозицій у цих законопроектах:

· створити єдиний Державний реєстр виборців

· вибори проводити за регіональними  списками

· регіональні списки є відкритими і голосування відбувається з преференціями.

Зараз Українська народна партія готує два законопроекти, які у квітні має намір внести до парламенту через колег – народних депутатів. Це будуть доопрацьовані з урахуванням досвіду останніх років проекти Виборчого кодексу та Закону "Про вибори народних депутатів України". Над ними працюють Євген ЖОВТЯК, Віталій ШЕВЧЕНКО та Валерій АСАДЧЕВ.

В УНП вважають, що реформування виборчого законодавства має розглядатися не як чергова спроба змін у законах на користь однієї з політичних сил напередодні чергових парламентських чи президентських виборів, а як перехід до якісно нового рівня законодавства, яке забезпечить реальний вплив виборців на персональний склад представницьких органів влади та уряду та унеможливить фальсифікації результатів виборів.

Контакт: Руслан Шеленко

www.unp-ua.org

www.kostenko.unp-ua.org