Ряд молодіжних організацій і студентських колективів просить Міністерство освіти і науки України зберегти їм право отримання дипломів «спеціаліста» і «магістра» без додаткових іспитів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники кількох молодіжних організацій, серед яких Сашко РУЖИЦЬКИЙ від "Студентського братства Львівщини», Віктор ГЕНЕРАЛЮК - голова ОСМ "Зарево", Вадим ГЛАДЧУК - голова ВМО "Молодь - надія України", Катерина СТРУКОВА - прес-спікер ГК "Громадський опір України", Тарас БОРИКАЙЛО від "Асоціації студентів - юристів Львова».

Зокрема, студенти виступають проти обнародуваного 5 лютого наказу Міністерства освіти і науки №84 «Про затвердження умов прийому до вищих навчальних закладів України». Зокрема, студентів не влаштовують положення даного наказу, згідно з яким, студент, що навчається у вузі, де навчальний процес триває 5 або більше років, після закінчення четвертого курсу автоматично випускається з дипломом бакалавра, а для продовження навчання на „спеціаліста” або „магістра” змушений складати нові вступні іспити на п`ятий курс.

Відео дня

Організатори прес-конференції вважають, що це радикальна зміна умов навчання прямо суперечать принципам послідовності процесу здобуття вищої освіти, а також нормативним положенням, закріпленим у Законах України "Про освіту" „Про вищу освіту”, Болонської університетської хартії 1988 року, Берлінському комюніке 2003 року та інших нормативно-правовим актам і міжнародним угодам, які регулюють сферу освіти.

При цьому студенти вважають, що з прийняттям даного наказу були звужені зміст і та обсяг існуючих їхніх прав, що прямо суперечить ст. 22 Конституції України, котра не допускає цього.

Також молоді люди просять міністерство дати мотивовану відповідь з приводу правового статусу студентів 1-4 курсів, щодо яких, переконані організатори прес-конференції, відбувається помилкове правозастосування наказу №84.

«Ми вступали не в технікум, а у вищий навчальний заклад з метою отримання освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра», - підкреслили учасники прес-конференції.

У той же час вони особливо зазначили, що не хочуть вирішувати виниклу проблему «радикальними діями», і навіть навпаки - наполягають на її розв’язанні «мирним шляхом».

Водночас, позиція Міністерства освіти і науки полягає в тому, що вступні випробування на спеціаліста і магістра не є порушенням чинного законодавства і повністю відповідають статті 53 Конституції України та статті 4 Закону України «Про вищу освіту».

Як зазначили УНІАН у прес-службі МОН, 14 березня з ініціативи Міністерства та за участю міністра Станіслава НІКОЛАЄНКА відбулось засідання круглого столу з лідерами студентського самоврядування ВНЗ з Харкова, Львова, Києва, АР Крим та інших міст України. Керівники міністерства та студентські активісти обговорювали і питання вступних випробувань на спеціаліста і магістра. Також окремо відбулась зустріч з цих питань з студентами Львівських вузів.

За результатами зустрічі МОН направило два листи ректорам ВНЗ (від 14.03.2007 № 1/9-143, і від 19.03.2007 № 1/9-158), якими дозволяє у 2007 році зараховувати результати державної атестації студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр (державні екзамени, захист дипломної роботи або проекту) як вступне випробування для осіб, які закінчили даний вищий навчальний заклад у поточному навчальному році, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти. Для осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра в попередні роки або в іншому вищому навчальному закладі, фахові вступні випробування провести за програмами, складеними на підставі програм державної атестації студентів вищого навчального закладу, до якого вони вступають.

Також, повідомляє прес-служба МОН, 20 березня за участю міністра С.НІКОЛАЄНКА відбулась селекторна нарада ректорів всіх ВНЗ України, на якій в усній формі також було доведено дозвіл міністерства на подовження перехідного періоду на двоступеневу освіту. Крім того у квітні цього року Міністерство збирається провести Всеукраїнський студентський форум, де буде всебічно обговорено проблеми, які сьогодні турбують українських студентів та відпрацьовано спільні шляхи їх вирішення.

“Проте сьогодні деякі політичні сили намагаються перенести політичну напругу в стіни університетських аудиторій, що перетворює буденні робочі дискусій – за вмілої організації – на політичні акції”, - вважають в Міністерстві, яке в свою чергу “не бачить причин для протестів студентів”.

В зв’язку з цим прес-служба заявляє, що Міністерство готове і відкрите до діалогу з усіма громадськими студентськими організаціями, політичними партіями щодо шляхів вдосконалення реформування вищої освіти.