Вісім активістів всеукраїнської громадської організації Альянс “Майдан” 5 березня подали до Печерського суду Києва позов, в якому вимагають визнати незаконною постанову Верховної Ради про призначення Ніни КАРПАЧОВОЇ Уповноваженим з прав людини.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив правовий радник ВГО Альянс "Майдан" Олександр СЕВЕРИН.

За його словами, представники Альянсу вважають, що призначення Н.КАРПАЧОВОЇ супроводжувалось “цілим ланцюгом правопорушень”.

Відео дня

Зокрема, зазначив О.СЕВЕРИН, Н.КАРПАЧОВА незаконно суміщала посаду Омбусмена з депутатським мандатом, і таким чином порушувала закон.

“Будучи обраною народним депутатом, коли вже була Омбудсменом, за законом вона не могла мати представницького мандату, і закон її зобов’язував протягом 10 днів з того моменту як вона набула депутатських повноважень, позбутися цієї несумісності. Тобто, або скласти мандат, або зробити заяву про відмову виконувати всі повноваження, крім тих, які належать Уповноваженому ВР з прав людини. Вона цього не зробила. Це є протиправна бездіяльність пані Омбудсмена”, - наголосив О.СЕВЕРИН.

При цьому, зауважив О.СЕВЕРИН, у такому випадку ВР була зобов’язана у визначені терміни звільнити уповноваженого, який порушує закон. “Верховна Рада України цього принципово робити не хотіла, а можливо хотіла, але не змогла”, - сказав він.

О.СЕВЕРИН також стверджує, що висунення головою ВР Олександром МОРОЗОМ кандидатури Н.КАРПАЧОВОЇ на посаду Уповноваженого було зроблено з порушенням 21-денного терміну. Порушено також і терміни її призначення на цю посаду. Крім того, на думку О.СЕВЕРИНА, Н.КАРПАЧОВА не може обіймати цю посаду, “оскільки порушила присягу Уповноваженого з прав людини, де сказано, що уповноважений зобов’язаний дотримуватися Конституції і законів України, а також діяти незалежно”. За його словами, О.МОРОЗ та Комітет ВР з питань прав людини також порушили закон, рекомендуючи парламенту призначити Н.КАРПАЧОВУ на посаду Омбудсмена, оскільки її кандидатура не відповідає вимогам законодавства.

“Про політичну її (Н.КАРПАЧОВОЇ) незаангожованість годі й говорити, бо вона йшла у ВР по списках політичної партії”, - наголосив представник “Майдану”.

“Таким чином, враховуючи весь цей ланцюжок правопорушень, ми приходимо до того, що є і протиправною сама постанова від 8 лютого 2007 року про призначення КАРПАЧОВОЇ Уповноваженим ВР з прав людини. Що ми власне і оскаржуємо”, - сказав О.СЕВЕРИН.

За його словами, днями має надійти відповідь з Печерського райсуду столиці, чи взято справу за позовом до розгляду. Якщо цей суд відмовиться розглядати позов, активісти “Майдану” планують звертатися до інших судів.

У свою чергу, присутній на прес-конференції координатор ВГО Альянс "Майдан" у зв`язках з громадськістю Володимир МАРТИНЮК наголосив, що призначення Омбудсмена відбулося зі значним порушенням правил регламенту ВР і законів, громадські організації мають претензії до роботи Н.КАРПАЧОВОЇ, за якою вони спостерігали майже 10 років. Зокрема, вони наголошують на відсутності системної роботи, а також на проблемах у налагодженні роботи громадських організацій з Уповноваженим ВР.