Громадські організації, які об’єднують офіцерів запасу, звертають увагу Президента - Верховного головнокомандувача Збройних Сил України, Верховної Ради, уряду, лідерів політичних сил та ЗМІ на критичну ситуацію у питаннях, які є складовими основ національної безпеки держави та вимагають рішучих та термінових дій суспільства, депутатів всіх рівнів і керівництва держави з метою недопущення розвитку процесів, які можуть призвести до втрати незалежності України.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН генерал-майор, голова ГО “ Всеукраїнський союз радянських офіцерів” Анатолій ДОМАНСЬКИЙ.

За його словами, “провалені” комплексна програма забезпечення житлом військовослужбовців, практично зупинилось виконання програми конверсії військових об’єктів та програма соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку.

Відео дня

У зверненні громадської організації зазначається, що неефективне вирішення хоча б однієї із вищезазначених складових воєнної безпеки України ставить під загрозу стабільність існування та розвиток держави. “На жаль, дії керівництва держави та Міністерства оборони України в ході скорочення Збройних Сил свідчать про відсутність комплексного підходу та ефективної, прозорої для суспільства моделі реформування ЗСУ як в частині “що, коли, де, в яких обсягах та в які терміни” скорочується, так і в механізмі вирішення соціальних проблем кожного військовослужбовця”, - сказав А.ДОМАНСЬКИЙ.

У свою чергу присутній на прес-конференції голова Київської міської спілки військовослужбовців “Витязь” Володимир НЕМТІНОВ зазначив, що реально в Україні спостерігається незадовільний стан боєздатності ЗСУ та рівень професійної підготовки особового складу. “Армія знищена. На сьогодні немає боєздатної армії в Україні, флоту немає, танкових військ немає-є танки, але немає людей, які можуть ними управляти. Останні події засвідчують, що ПВО в нас також немає, ракети, які запускаються під час навчань, збивають все що завгодно, окрім цілей і навчання стають небезпечними для життя”, - сказав він.

У зв’язку з цим було наголошено на необхідності збереження високопрофесійно підготовлених військовослужбовців (особливо офіцерського складу), які ще залишились, та розглянути питання повернення до лав Збройних Сил професіоналів, які вже є в запасі, або знайти іншу форму залучення їх до створення ефективної системи професійної підготовки.

Громадські організації, що об’єднують “людей в погонах” звернулися до політичних сил, представлених у Верховній Раді, за допомогою у вирішенні соціальних проблем військовослужбовців. За словами А.ДОМАНСЬКОГО, єдиними, хто на цей час відгукнулися, це Комуністична партія України. “Наші громадські організації мають надію на розвиток системної співпраці з КПУ та приєднання до вирішення проблем “людей в погонах”, невирішеність яких становить загрозу національній безпеці, всіх конструктивних політичних сил та громадських організацій”, - сказав він.

Учасники прес-конференції також оприлюднили звернення до діючих та звільнених в запас або у відставку офіцерів, ветеранів, учасників бойових дій, в якому зазначили, що відбувається ескалація напруги всередині України. “Різними політичними силами розпочатий черговий етап боротьби за владу, який має всі ознаки дестабілізації внутрішньополітичної ситуації та загрози національній безпеці держави і може призвести до громадянської війни та втрати незалежності України”, - зазначається в зверненні.

У зв’язку з цим ГО військовослужбовців зазначають, що вони “зобов’язані і спроможні дати відсіч будь-яким провокаціям, забезпечити спокій і конституційний лад в державі”. Вони закликають “політичних авантюристів не бавитись з вогнем”.

Зокрема, підполковник, голова ГО ” Всеукраїнська спілка безквартирних офіцерів” В’ячеслав ОСІПЕНКО зазначив, що його обурюють дії екс-міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА, який “збирає походи на Київ”. “Мені незрозумілі цілі такого походу. Необхідно припинити практику підбурювання громадськості”, - сказав він.