Державна компанія «Укрспецекспорт» виступає за створення в Україні єдиної структури з експорту озброєнь і військової техніки (ОВТ).

Про це сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Сергій БОНДАРЧУК.

Коментуючи на прохання кореспондента УНІАН надання «Рособоронекспорту» ексклюзивного права торгівлі російською військовою продукцією з іноземними державами, С.БОДАРЧУК відзначив, що вважає таку модель побудови військово-технічної співпраці оптимальною.

Відео дня

«Я повністю згоден з російським підходом і вважаю, що таку ідею необхідно просувати в Україні. Компанія «Укрспецекспорт» готова надати свою концепцію з цього питання, якщо до нас звертатимуться з подібною пропозицією. Самі ми не можемо її ініціювати», - сказав С.БОНДАРЧУК.

Разом з тим, на його думку, плани Мінпромполітики створити альтернативну структуру-Спецекспортера в особі держкомпанії «Таско-Експорт» не сприятиме підвищенню ефективності українського збройового бізнесу.

«Якщо два спецекспортери почнуть буцатися на одному ринку - це буде погано», - переконаний керівник «Укрспецекспорту».

При цьому він зазначив, що «Укрспецекспорт» уповноважений формувати зовнішні ціни на українські ОВТ, і всі спецекспортери погоджують з компанією ціни й ринки збуту, тому, в будь-якому випадку, «Таско-Експорт» доведеться розмовляти з «Укрспецекспортом».

Як повідомлялося в ЗМІ, в січні 2006 року президент РФ Володимир ПУТІН підписав указ "Про деякі питання військово-технічної співпраці Російської Федерації з іноземними державами", яким надав "Рособоронекспорту" ексклюзивне право торгівлі військовою продукцією з іноземними державами.

Довідка УНІАН. Держкомпанія з експорту й імпорту продукції й послуг військового і спеціального призначення «Укрспецекспорт» була створена постановою Кабінету Міністрів України 9 жовтня 1996 р. «Укрспецекспорт» управляє п`ятьма дочірніми компаніями і за роки роботи реалізував на світовому ринку озброєнь продукції й послуг військового і спеціального призначення на суму більше 2,5 млрд. дол.

Крім того, в Україні існує ще ряд підприємств оборонно-промислового комплексу, що мають генеральну ліцензію спецекспортера.