Парламентська тимчасова слідча комісія з розслідування обставин побиття депутатів у Київраді 7 грудня ініціюватиме у Верховній Раді розширення своїх повноважень.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова комісії, член фракції “Наша Україна” Борис БЕСПАЛИЙ.

За його словами, комісія деякі має матеріали, наприклад, по банку “Хрещатик”, створенню “Київенергохолдингу”, але не має повноважень для розслідування порушень за цими матеріалами. “Є достатньо підстав, щоб почати парламентське розслідування, оскільки завдають збитки київській міській громаді”, - сказав народний депутат.

Відео дня

Б.БЕСПАЛИЙ оприлюднив попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України про з’ясування обставин побиття депутатів під час сесії Київради 7 грудня. Він нагадав, що комісія була створена для з’ясування цих обставин, а також для розслідування законності підвищення тарифів.

Б.БЕСПАЛИЙ стверджує, що правоохоронці не організували належним чином розслідування справи про бійку в Київраді. “Завданням комісії було не тільки стимулювати органи внутрішніх справ і Генпрокуратури розслідувати цю справу, але й захистити їх від тиску політиків”, - сказав він.

Депутат повідомив, що комісія зусиллями своїх експертів знайшла і направила до прокуратури фото осіб, які під виглядом депутатів проникли до Київради і вчинили бійку. “Є всі підстави сподіватися, що спільними зусиллями правоохоронців при контрольних функціях парламенту і тиску громадськості вдасться цю справу довести до кінця, і винні понесуть відповідальність”, - зазначив Б.БЕСПАЛИЙ.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що розслідування справи “гальмувалося в той чи інший спосіб”, і є підстави вважати, що до цього злочину причетні “окремі керівники міста”.

За словами Б.БЕСПАЛОГО, комісія також розглянула питання правомірності постанов про тарифи на житлово-комунальні послуги. “Ми поки що зупинилася на висновку, що крапку у цій справі має поставити суд”, - сказав депутат.

Він зазначив, що звіт попередній комісії не підписав представник СПУ Степан БУЛЬБА.

Як повідомляв УНІАН, 7 грудня 2006 року після бійки в сесійній залі Київради, яка розглядала питання про скасування нових комунальних тарифів у столиці, було госпіталізовано депутата з фракції БЮТ Володимира НАУМКА. Він через сильний удар в потилицю втратив свідомість. За словами В.НАУМКА, вдарив його один із присутніх у залі запрошених гостей з депутатським значком спортивної статури. Також під час бійки постраждав депутат з фракції БЮТ Олександр БРИГІНЕЦЬ.

За словами опозиційних депутатів Київради, в залі таких невідомих осіб зі значками депутатів районних рад було семеро.

15 грудня Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів побиття невідомими особами депутатів Київради під час сесії 7 грудня.

21 грудня заступник прокурора Києва Володимир ГОГОЛЬ повідомив, що осіб, які побили депутатів Київради на сесії 7 грудня, оголошено в розшук. Він запевнив, що цих осіб буде затримано.