Австрійський інвестор, власник приватного підприємства «СЦ-сервіс-Центр Стрий» Крістіан ЧЕРНЕР, який купив на аукціоні в 2006 р. підприємство «Тернопільавіаавтотранс» (Тернопільський аеропорт), розраховує на компенсацію понад 3 млн. грн. за збитки, завдані йому в результаті порушень при проведенні приватизаційного конкурсу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це К.ЧЕРНЕР повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що вклав в аеропорт трохи більше 3 млн. грн. і в судовому порядку розраховує повернути 10% (1 млн. грн.) від початкової вартості аеропорту, сплачені за участь в аукціоні, 500 тис. грн. - сплачені відповідно до законодавства до Пенсійного фонду й 1,5 млн. грн., витрачених на підготовку проекту розвитку аеропорту.

Відео дня

Як повідомила юрист інвестора Оксана БЕРКУТА, 13 лютого 2007 р. «СЦ-сервіс-Центр Стрий» подав касаційну скаргу до Вищого господарського суду на рішення Львівського апеляційного суду залишити без зміни рішення суду першої інстанції про розрив договору купівлі/продажу аеропорту. Як вона пояснила, іноземний інвестор вимагає не розриву, а визнання договору купівлі-продажу недійсним і виплати компенсації за збитки, завдані при цьому.

Як повідомлялося, в даній справі суди 1-ої і 2-ої інстанцій задовольнили позови регіонального Тернопільського відділення ФДМУ про розрив договору купівлі/продажу. При цьому регіональне відділення вимагає від інвестора сплатити неустойку в розмірі 6,4 млн. грн. (20% вартості об`єкту).

Як зазначив К.ЧЕРНЕР, він сподівається, що Вищий госпсуд задовольнить касацію, й це стане остаточним рішенням у справі.

За словами адвоката, у випадку, якщо рішення суду буде не на користь інвестора, «процедура дозволяє звернутися до Міжнародного арбітражного суду».

Як стверджує О.БЕРКУТА, при складанні договору купівлі-продажу були допущені серйозні порушення. Зокрема, за її словами, регіональне відділення ФДМУ не могло бути продавцем, оскільки комунальне підприємство, згідно із законодавством, можуть продавати органи приватизації, створені місцевими органами влади. Крім того, за її словами, порушенням було те, що аукціон проводився втретє, а за законодавством об`єкт приватизації не може бути виставлений на приватизацію більше 2 разів без відповідного на те дозволу уповноваженого органу.

Також інвестор зазначає, що були порушені терміни складання договору - протокол про продаж аеропорту складено в січні 2006 р., а договір підписано в червні. За даними О.БЕРКУТИ, К.ЧЕРНЕР підписував договір без юристів, оскільки не мав сумнівів у чесності проведення продажу.

Як зазначив К.ЧЕРНЕР, він мав намір вкласти в розвиток аеропорту до 5 млн. євро інвестицій. При цьому він повідомив, що у випадку, якщо Тернопільський аеропорт знову продаватимуть, він готовий брати участь у конкурсі, якщо всі проблемні питання будуть вирішені й процедура відповідатиме законодавству.

Як повідомляв УНІАН, Тернопільський аеропорт із третьої спроби було продано 27 січня 2006 року на аукціоні за 32 млн. грн. Аукціон пройшов у 12 кроків, під час яких ціна аеропорту зросла з 9,989 млн. грн. до 32 млн. грн.

Офіційну ж угоду про придбання об`єкту представники СП «Сервіс-центр Стрий» підписали в червні, оскільки то того часу тривала судова тяганина між регіональним Фондом держмайна і виконавчою службою, яка після продажу аеропорту заарештувала активи аеропорту через борги.

У липні 2006 року власник українсько-австрійського підприємства «Сервіс-центр Стрий» К.ЧЕРНЕР звернувся до суду з вимогою розірвати договір із Тернопільським регіональним відділенням.

11 серпня 2006 року зустрічна позовну заяву до Господарського суду Тернопільської області (про розірвання договору купівлі-продажу) подало регіональне відділення ФДМУ.

21 вересня 2006 року Господарський суд Тернопільської області, розглянувши справу за позовом СП „СЦ - Сервіс-Центр Стрий” (про визнання договору купівлі-продажу недійсним) і зустрічну позовну заяву регіонального відділення ФДМУ про розірвання договору купівлі-продажу Тернопільського аеропорту й стягнення штрафних санкцій за несплату (неустойку), виніс рішення на користь органу приватизації. Господарський суд Тернопільської області зобов`язав нового власника аеропорту сплатити 6,4 млн. грн. (20% повної вартості об`єкту).

5 жовтня 2006 року СП „СЦ - Сервіс-Центр Стрий” оскаржило рішення Господарського суду Тернопільської області в Львівському апеляційному господарському суді, який 23 січня 2007 року виніс постанову, залишивши рішення Тернопільського господарського суду без змін. Апеляційну скаргу позивача - не задовольнив.