19 березня 2007 року о 15.00 в приміщенні УНІАН відбудеться прес-конференція за участю представників Інституту археології НАН України, Національної комісії України у справах ЮНЕСКО і Державної служби охорони культурної спадщини України (Мінкультури України). На прес-конференції буде підведено підсумок підводно-археологічних досліджень в Україні в 2006 році та відкрито початок роботи польового сезону 2007 року.

В 2006 році Інститутом археології НАН України проведено Українсько-Американську підводно-археологічну експедицію «Чорне море-2006» (керівники С.Воронов і Р. Баллард).

Вперше вчені отримали змогу здійснити обстеження ділянок Чорного моря на глибинах від 100 до 2090 м. в територіальних водах і в виключній /морській/ економічній зоні України біля південного узбережжя АР Крим.

Відео дня

Пошукові та досліджувальні роботи проводилися науково-дослідними суднами України і США. Головним завданням експедиції була перевірка вірогідності розташування 112 об’єктів підводної культурної спадщини які є на обліку в Інституті, координати яких зафіксовано в державних архівних фондах України та Російської Федерації. Вчені були вражені фактом майже повної невідповідності даних державних архівних фондів. З 112 пам’яток в зазначених точках було виявлено лише 7! Але в результаті досліджень відкрито 494 невідомі до цього пам’ятки історії та археології.

Серед цікавих знахідок виявлених експедицією – залишки візантійського корабля приблизно ІХ–Х століття з вантажем амфор та три військові вітрильні кораблі епохи Кримської війни (вперше вдалася ідентифікація одного з них - барка «Agnes Blaikie»). Відкрито місце катастрофи панцерника «Императрица Екатерина II» (1908 р.) та кількох затонулих кораблів 1-ї та 2-ї Світових воєн. Зокрема, з’ясовано місце загибелі есмінця «Дзержинський» (1942 р, загинуло 270 чол.). Завершено дослідження пароплава «Ленін» (1941 р, загинуло близько 4000 чол. цивільного населення евакуйованого з Одеси). Виявлено шість літаків епохи 2-ї Світової війни, та сучасний військовий гелікоптер типу «К-20» з екіпажем на борту. Розпочато створення підводно-археологічної карти України.

Згідно з Об’єднаною програмою підводно-археологічних досліджень Інституту археології НАН України розпочато підготовку Міжнародної експедиції “Візантія – 2007” (керівник С.О. Воронов). Експедиція буде проходити під егідою Національної комісії України з питань ЮНЕСКО.

 В термін з 15.I.2007 р. по 15.IX.2007 р. планується проведення підводно-археологічних досліджень шельфу Чорного моря в районі південного узбережжя Криму від мису Херсонес до мису Аю-Даг.

Країни-учасниці: Україна, Росія, Польща, Німеччина, Великобританія, США.

Програма експедиції – підводні розкопки залишків вітрильно-веслового корабля епохи Візантії, 66-гарматного лінійного корабля Імператорського ЧФ «Святой Александр» (1786 р.), барка Великобританії «Agnes Blaikie», панцерника Імператорського ЧФ Російської Імперії «Императрица Екатерина II», підйом  штурмовика «Ил-2» (1944 р.), носової гармати есмінця ЧФ РСЧФ «Дзержинский», та пошукові дослідження по виявленню місця загибелі санітарного транспорту «Армения» (1941 р.) і санітарного транспорту «Белосток» (1942 р.). Глибини: 100 – 1000 м. Пошукове обладнання: гідролокатор бокового огляду “Гідра-3” (Росія) та автономний безпілотний підводний апарат "DOERRI" (США).

Пошукові та досліджувальні роботи будуть проводитися науково-дослідними суднами України і Німеччини. Виключно цікавою подією буде випробування в експедиції наднового науково-дослідного підводного човна - Багатоцільового підводного апарату «Bluespace» (Санкт-Петербурзький Державний морський технічний університет).

Оргкомітет.