Керівництво ВАТ «Агроекспорт» вважає, що скасування рішення про ліквідацію компанії дозволить зберегти інтереси всіх її кредиторів.

Про це сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН повідомив голова Наглядової ради компанії «Агроекспорт» Геннадій ЖИЛЬЦОВ.

Як повідомляється в прес-релізі «Агроекспорту», переданому агентству УНІАН, у березні 2006 року ВАТ «Агроекспорт» було визнане банкрутом. До травня ц.р. кредитори компанії подали ліквідатору претензії щодо стягнення боргів на суму близько 31 млн. дол. При цьому активи ВАТ «Агроекспорт» на відповідну суму перебували в заставі в банків-кредиторів. У грудні 2006 року Миколаївський обласний господарський суд визнав єдиним кредитором компанії фірму «Основа» (м. Луганськ).

Відео дня

При цьому, за інформацією Г.ЖИЛЬЦОВА, дана компанія не мала господарських відносин із «Агроекспортом». Як повідомив він, рішенням суду все майно фірми-банкрута, в тому числі й те, що знаходиться в банківській заставі, було передано «Основі». Наголошується, що при цьому були порушені законні інтереси «ТАС-Комерцбанку», банку НРБ, ОТП банку та низки інших кредиторів «Агроекспорту». За інформацією Г.ЖИЛЬЦОВА, в результаті цього рішення банки зазнали збитків у розмірі понад 31 млн. дол.

На сьогодні, за повідомленням Г.ЖИЛЬЦОВА, рішення Миколаївського госпсуду знаходиться на оскарженні у Вищому господарському суді.

Г.ЖИЛЬЦОВ заявив, що рішення судів, за якими було передано майно «Агроекспорту», незаконні. На запитання щодо оспорювання вказаних рішень судів Г.ЖИЛЬЦОВ сказав: «… тепер уже буде асоціація банків це робити, і думаю, що майно «Агроекспорту» повернуть назад…». Голова Наглядової ради компанії висловив надію, що «банки наведуть порядок». Він підкреслив, що скасування рішення про ліквідацію «Агроекспорту» дозволить зберегти інтереси всіх кредиторів компанії.

Г.ЖИЛЬЦОВ сподівається, що слідча комісія, створена при МВС на вимогу Асоціації банків, розслідує не тільки захоплення майна «Агроекспорту», але й махінації, які призвели до розорення компанії.

Як повідомляв УНІАН, Асоціація українських банків (АУБ) і дев`ять банків підписали Меморандум “Про об`єднання зусиль комерційних банків у частині захисту їхніх законних прав і інтересів як кредиторів”. Документ підписали дев`ять комерційних банків, серед яких: ЗАТ “Агробанк”, ЗАТ “Донгорбанк”, ЗАТ “Банк НРБ”, ЗАТ “ОТП Банк”, ЗАТ “Банк Петрокомерц - Україна”, “Райффайзен Банк Аваль”, АБ “Банк регіонального розвитку”, АКБ “ТАС-Комерцбанк” і АКБ “Форум”.

Як повідомив заступник директора юридичного департаменту АУБ Валерій ВОЛКОВ, у лютому 2007 року до Асоціації звернулися АКБ "ТАС-Комерцбанк", "Райффайзен Банк Аваль", ЗАТ "Банк НРБ", "ОТП Банк", ЗАТ "Банк Петрокомерц - Україна", які є членами АУБ, за захистом своїх прав, «порушених незаконними діями посадовців органів місцевої влади, Господарського суду Миколаївської області, ліквідатора ВАТ "Агроекспорт" та інших осіб, причетних до банкрутства й ліквідації ВАТ "Агроекспорт"».

За словами В.ВОЛКОВА, в результаті незаконних дій вказаних осіб комерційні банки та інші юридичні й фізичні особи, які є кредиторами ВАТ "Агроекспорт", були штучно позбавлені можливості повернути надані банками ВАТ "Агроекспорт" кредитні кошти, зокрема за рахунок вартості заставного майна ВАТ "Агроекспорт", яке було незаконно передане у власність стороннім комерційним структурам.

В Асоціації сподіваються, що підписання Меморандуму підвищить увагу до питання захисту прав і інтересів кредиторів із боку органів влади й забезпечить захист і відновлення прав банків, порушених у ході провадження у справі про банкрутство боржника ВАТ “Агроекспорт”.

Меморандум передбачає створення спеціальної робочої групи на чолі з АУБ, за участю всіх банків-кредиторів, права яких порушені в ході провадження у справі про банкрутство ВАТ “Агроекспорт”.

Довідка УНІАН. ВАТ "Агроекспорт" було створено в 1998 р. і було одним із найбільших експортерів зернових і олійних культур. У 2002 році «Агроекспорт» експортував понад 1 млн. тонн зернових, що становило близько 11% від обсягу всього вітчизняного експорту. Активи фірми оцінювалися в 100 млн. дол.

У березні 2006 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ВАТ "Агроекспорт" за позовом ТОВ "Астон-Індастріал".