Через відсутність чітко прописаного законодавства провести дострокові парламентські вибори в Україні дуже складно.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Християнсько-демократичного союзу Володимир СТРЕТОВИЧ.

«Провести дострокові вибори в Україні буде дуже складно, оскільки тільки одне посилання є – стаття 102 закону про вибори народних депутатів, де передбачаються позачергові вибори і вказано термін. Це конституційна норма – 60 днів. Але сама процедура не виписана. Звичайно, питання стане про ухвалення закону у відповідний спосіб. Його можна робити як зміни до закону про вибори або такий мініатюрний мінізакон, який спеціально регулював би проведення позачергових парламентських виборів і який давав би відповіді на всі запитання по термінах, по формуванню комісій і т.д.», - сказав В.СТРЕТОВИЧ.

Відео дня

За відсутності такого закону, за словами В.СТРЕТОВИЧА, юридичних підстав для проведення позачергових парламентських виборів він не бачить, тому й проведення таких виборів малоймовірне.

Він також зазначив, що за наявності у Верховній Раді антикризової коаліції прийняття такого закону неможливе. «Ми говоримо, що нема закону, а у випадку наявності кризової коаліції, яка не прийме сьогодні іншого закону, фактично провести такі вибори буде неможливо», - сказав В.СТРЕТОВИЧ.

Крім того, за його словами, питання й у фінансуванні таких виборів. В.СТРЕТОВИЧ зазначив, що на це необхідно виділити у бюджеті майже 400 млн. грн.

«Тому педалювати ідею дострокових виборів сьогодні абсолютно недоцільно», - резюмував В.СТРЕТОВИЧ.