ТОВ «Київвисотбуд» та ТОВ «Агробудпереробка Лтд» припинили будівництво п`яти житлових будинків у Києві та області через нестачу фінансування.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор ТОВ «Київвисотбуд» і ТОВ «Агробудпереробка Лтд» Єгор ЗЕМЛЕВ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, близько 1500 вкладників, які вклали кошти в будівництво нерухомості, можуть залишитися без житла, оскільки для його завершення необхідно близько 1 млрд. грн.

Відео дня

За даними Є.ЗЕМЛЕВА, тільки один об`єкт в Чубинському готовий на 83%. Ступінь готовності житлового будинку в Борисполі становить 50%, в Києві по вул. Старонаводницька - 39%, по вул. Сім`ї Сосніних - 58%, 4-й мікрорайон ще не починав будуватися. У цілому було заплановано будівництво більше 1500 квартир, а також нежилих приміщень ти паркінгів.

Як повідомив радник з питань безпеки ТОВ «Київвисотбуд» Віталій МАСЛОВ, причиною недостачі коштів для закінчення будівництва житла стало фінансове шахрайство з боку колишніх співвласників обох компаній Миколи та Олександра МАРІНЕХІВ, яким належало по 50% акцій підприємств. За його словами, частку М.МАРІНЕХИ в листопаді 2006 р. купила компанія, яку представляє Є.ЗЕМЛЕВ, а другу частину акцій в липні 2006 р. придбало інше підприємство, що має відношення до М.МАРІНЕХИ.

Як повідомив В.МАСЛОВ, нові власники почали проводити фінансовий аудит, який дотепер не закінчено. Проте їм вдалося виявити ряд порушень у фінансовій діяльності підприємств. Зокрема, за словами В.МАСЛОВА, колишні власники продали 17-ти інвестиційним компаніям житло з розрахунку по 1,5-3 тис. грн. за 1 кв. м, «тоді як ціна «квадрата» перевалила за 2 тис. дол.».

Як зазначив Є.ЗЕМЛЕВ, мотивація продажу квартир за заниженою вартістю незрозуміла для нових власників компанії. Ці компанії заплатили за житло 320 млн. грн., але цих засобів недостатньо для добудови об`єктів.

У свою чергу В.МАСЛОВ вважає, що така схема продажу житла була узгоджена між М. МАРІНЕХОЮ, зарплата якого становила 500 тис. грн. на місяць, та інвестиційними компаніями. Крім того, представники нових власників компанії знайшли факти подвійного продажу квартир у будинку по вул. Сім`ї Сосніних, 4-а.

За словами Є.ЗЕМЛЕВА, компанії також прострочили кредит під будівництво, наданий банком «Київ», а 2 квітня потрібно погашати кредит у розмірі 100 млн. грн., наданий банком «Форум» під заставу майнових прав на 860 квартир у будинку по вул. Сім`ї Сосніних, 4-а.

За словами В.МАСЛОВА, 21 лютого на підприємство була зроблена рейдерська атака. Група молодих людей захопила головний офіс підприємства в с. Мала Олександрівка Бориспільського району. Дотепер нове керівництво компанії не має доступу на підприємство, а також до бухгалтерських документів. Наразі дії колишніх власників компанії вивчають відповідні компетентні органи, додав він.