Конституційна реформа 2004 року була непродуманою і неефективною. Нездатність Верховної Ради України і Президента України виправити недоліки цієї реформи вимагає проведення всенародного референдуму з прийняття нової Конституції України.

 У Товаристві розроблено проект нової Конституції України.

 Згідно із цим проектом  Президент України є главою держави і главою виконавчої влади.

Відео дня

 Президент призначає за згодою Верховної Ради України Прем’єр –міністра і за поданням Прем’єр –міністра міністрів. Кабінет міністрів несе відповідальність перед Президентом і підконтрольний та підзвітний Верховній Раді України.

 Верховна Рада України здійснює контроль за діяльністю органів виконавчої влади. Парламент може висловити недовіру Прем’єр міністрові і окремим міністрам, що тягне за собою відставку Кабінету Міністрів України або окремого міністра.

 Генерального прокурора Президент може призначати і звільняти  лише за згодою Верховної Ради України.

 Згідно з проектом ліквідуються інститут Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини, Рада національної безпеки та оборони, Вища Рада Юстиції і Конституційний суд. Функції цих органів розподіляються між прокуратурою, урядом, Президентом України, Верховною Радою України і Верховним Судом України.

Згідно з проектом Автономна республіка Крим отримує статус області.

 Голови обласних державних адміністрацій призначаються Президентом України і забезпечують дотримання законності органами місцевого самоврядування та реалізацію державних програм.

З повним текстом проекту Основного Закону можна ознайомитись на Інтернет-сайті Київського юридичного товариства «Академія права» www.academiaprava.kiev.ua . Свої зауваження і пропозиції можна надсилати на електронну адресу: