Комісар Ради Європи Томас Хаммарберг привітав Ніну Карпачову з переобранням на посаду Уповноваженого з прав людини і висловив готовність до активної співпраці

       На ім’я Ніни Карпачової надходять численні привітання  у зв’язку з переобранням її на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Комісар Ради Європи з прав людини  Томас Хаммарберг також щиро привітав Ніну  Карпачову з високим вотумом довіри представників усіх політичних сил парламенту в нових умовах розвитку країни і висловив  свою  зацікавленість у подальшій співпраці.

Обговорюючи тему переобрання Уповноваженого з прав людини, Томас Хаммарберг підкреслив, що він ніколи не дає оцінок кандидатам на будь-яку посаду, завжди розраховує на демократизм виборів і особливо задоволений тим, що в Україні були послідовно дотримані  саме демократичні процедури обрання українського  Омбудсмана.   

Відео дня

 Підкреслюючи високий  професійний досвід Ніни Карпачової у царині  захисту прав людини, Комісар Ради Європи звернувся до Уповноваженого з  конкретної  проблеми. Під час розмови йшлося про  захист права на життя  громадянки України, яка  вже  понад 12 років перебуває в одній із в’язниць на території Грузії. Під час нещодавньої особистої зустрічі з ув’язненою Комісар довідався, що в 1996 році їй було винесено смертний вирок, але згодом його  замінили на пожиттєве ув’язнення. Останні три роки жінка дуже хворіє і вже прикута до ліжка. Вона потребує постійної медичної допомоги та опіки. Головну роль у вирішенні цього складного  питання Томас Хаммарберг відводить українському Омбудсману, підкреслюючи свою готовність всіляко підтримати Ніну Карпачову в цій справі.

Омбудсман України  запевнила Комісара з прав людини, що зробить усе можливе у відповідності до міжнародних стандартів прав ув’язнених, аби досягти порозуміння з відповідними владними структурами обох країн і вирішити порушене  питання.

Комісар Ради Європи  подякував Ніні Карпачовій за увагу до привернутої ним складної  людської долі та ще раз висловив свою готовність до активної  співпраці з українським Омбудсманом.