Громадське об’єднання “Голос громади Києва” закликає киян не боятися чинити опір незаконній забудові в столиці.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник ГО «Голос громади Києва» Володимир БОНДАРЕНКО.

За його словами, судові позови забудовників до громадян, які виступають проти будівництва, є безперспективними. Він зазначив, що основним аргументом при виникненні будь-якого конфліктного питання по забудові є суд. “Подається суд на 100 тис.-300 тис. грн. Позов приймається до розгляду, суд виносить ухвалу про арешт майна. Приходять судові виконавці до квартири, описується все до електрочайника і людина, коли в неї все описано, боїться чинити будь-які дії. На сьогодні, я хочу сказати всім, такі позови є безперспективними. Жодного позову, які забудовник подавав проти людей, на сьогодні не виграно. Немає такого преценденту в Києві”, - підкреслив В.БОНДАРЕНКО.

Відео дня

За його інформацією, зараз у Києві є аналогічні судові справи, зокрема, щодо будівництва проспекту Науки, 66-70 у Голосіївському районі та по вул. Дмитрівській,2 (Шевченківський район).

Як повідомила адвокат Марина АПАТЕНКО, на проспекті Науки планується звести з порушення будівельних норм, впритул до сектора приватної забудови багатосекційний 17-поверховий будинок, який несе загрозу життю мешканцям одноповерхівок. Крім того, наявність багатоповерхівки в цьому мікрорайоні може спричинити виникнення вибухонебезпечної ситуації через порушення тяги в системі газопостачання приватного сектора, а також може викликати зсув грунту, оскільки там глиняні, насичені плавнами грунти, що призведе до руйнації будинків та загибелі людей.

М.АПАТЕНКО повідомила, що до двох активістів ініціативної групи з протидії будівництву забудовник подав судові позови з вимогою відшкодувати моральні збитки на суму 100 тис. грн. І обгрунтуванням для позовів, як зазначив В.БОНДАРЕНКО, стали листи-звернення ініціативної групи до Київськог міського голови, Київради. На думку позивача, в цих листах міститься неправдива інформація, що “дискредитує” компанію-забудовника. При цьому В.БОНДАРЕНКО звернув увагу на те, що незрозуміло, як ці листи взагалі могли потрапити до забудовника.

Інша компанія, яка мала намір побудувати магазин у міжколонних просторах в проїзді будинку №2 по вул. Дмитрівській, подала позов до 12 мешканців цього будинку, які власними силами були вимушені демонтувати самовільно встановлену забудовником огорожу.

“Голос громади Києва” заявляє, що бере під контроль ці інциденти, а також розпочинає збір підписів за скасування відповідних рішень Київради по цих будівництвах.

“Нами виграні справи і щодо Малишка, і щодо Білоруської (там також забудовник подавав позови до членів ініціативних груп з протидії будівництву - УНІАН). Ми беремо справу і по проспекту Науки, і по Дмитрівській під свій контроль і, я думаю, що ці справи будуть вирішені на користь відповідачів, на користь киян”, - заявив В.БОНДАРЕНКО.

За його даними, питання про скасування землевідводу на ділянках по проспекту Науки і по Дмитрівській будуть винесені, скоріш за все, на наступну сесію Київради, і висловив сподівання, що це рішення підтримає більшість депутатів.