Провідні українські експерти констатують покращення інвестиційного клімату в Україні.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Економіст Міжнародного Центру перспективних досліджень Ганна ЧЕРЕДНІЧЕНКО заявила: "Інвестклімат значно покращився… Інвестори позитивно сприймають зміни в Україні". При цьому вона додала, що "тенденція до зростання найближчі роки продовжуватиметься".

Відео дня

У свою чергу директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю і інвестицій Олександр РЯБЧЕНКО зазначив, що іноземний інвестор для України – це дуже позитивно, оскільки в світі йде боротьба за інвестора. "Чим більше буде капіталу в нас працювати в економіці, тим краще і багатше ми житимемо", – додав він. Проте при цьому він зазначив, що "на першому місці для країни необхідний національний інвестор". Також О.РЯБЧЕНКО констатував відсутність в Україні "якісного" законодавства.

Разом з тим, за словами партнера юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексія РЄЗНІКОВА, залученню інвестицій в Україні заважає рейдерство. Також він додав, що на сьогоднішній день в Україні немає стабільності права власності.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держкомстату, в 2006 році в Україну іноземними інвесторами вкладено 4 млрд. 580,5 млн. дол. прямих інвестицій, що на 41,8% менше, ніж в 2005 році.

Держкомстат пояснює зниження приросту інвестицій порівняно з попереднім роком безпрецедентними обсягами надходження в 2005 році коштів від приватизації із залученням іноземного інвестора ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "Криворіжсталь" (4,8 млрд. дол.).

У цілому приріст сукупного обсягу іноземного капіталу в економіці країни, з урахуванням його переоцінки, втрат, курсової різниці і тому подібного, за 2006 рік становив 4 млрд. 295,9 млн. дол., що становить 54,8% до приросту за 2005 рік.

При цьому приріст іноземного капіталу за 2006 рік є одним з найбільших за всі роки інвестування.

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України на 1 січня 2007 року, з наростаючим підсумком, становив 21 млрд. 185 млн. 962,97 дол.

За інформацією Держкомстату, інвестиції надійшли з 119 країн світу, при цьому на 10 з них доводиться 84,1% загального обсягу.