Перший начальник Генерального штабу Збройних Сил України, заступник голови Громадської Ради при Міноборони Анатолій ЛОПАТА переконаний, що чисельність української армії має бути не менш як 250 тис. осіб.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Для нас мати армію менше 250 тис. чоловік – ганьба, маючи на озброєні таку техніку та озброєння”, - сказав А.ЛОПАТА.

Відео дня

Він вважає, що перед скороченням армії спочатку слід значно підвищити її технічне оснащення.

За словами А.ЛОПАТИ, в середньому, в країнах світу Збройні Сили становлять 0,5%-0,8% від чисельності населення. Водночас, він зазначив, що чисельність армії в Туреччині становить 1,1%, а Румунії 1% від чисельності населення.

Крім того, А.ЛОПАТА вважає, що з існуючим грошовим забезпеченням Україні не вдасться створити професійну армію.

“Ми не можемо думати, що ми можемо створити контрактну армію, оскільки треба платити людям за їх ратний труд. Держава цього робити не хоче”, - додав він.

Також А.ЛОПАТА переконаний, що ЗСУ мають комплектуватись за диференційованим принципом – частина за контрактом, а частина за строковим принципом. На його думку, строкова служба дає можливість багатьом юнакам, особливо з сільської місцевості, змінити своє життя.

“Якщо ми створимо армію лише контрактну, ми її остаточно відірвемо від народу”, - переконаний А.ЛОПАТА.

Він також зазначив, що до лав ЗСУ можна щороку призивати близько 600 тис. юнаків.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон України № 154-V «Про чисельність Збройних Сил України на 2007 рік», ухвалений парламентом 19 вересня 2006 року.

Законом затверджено чисельність Збройних Сил України, яка станом на 20 грудня 2007 року, має становити 200 тис. осіб, у тому числі 152 тис. військовослужбовців.