Кіностудія імені Олександра Довженка вважає незаконними рішення судів щодо накладення арешту на її рахунки.

Про це заявив кінорежисер Володимир САВЕЛЬЄВ сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Як сказав В.САВЕЛЬЄВ, зараз кіностудія фактично припиняє своє існування. За його словами, відповідно до рішень Київського апеляційного і касаційного судів, накладено арешт на рахунки кіностудії, і всі грошові надходження будуть вилучатися з її рахунків та перераховуватимуться на рахунки ВАТ “Трест “Київміськбуд-1” ім. М.П.Загороднього.

Відео дня

При цьому режисер зазначив, що суди “взяли до уваги необгрунтовані аргументи осіб, які нищать національне кіно”. Він розповів, що у часи, коли генеральним директором кіностудії був Микола МАЩЕНКО, була започаткована практика обміну її території на квартири для окремих працівників кіностудії, наближених, за словами режисера, до М.МАЩЕНКА. Зокрема, у 2000 році він віддав тресту “Київміськбуд-1” дві ділянки студійної землі по вулиці О.Довженка.

За словами В.САВЕЛЬЄВА, відповідно до угоди, кіностудія мала отримати 10% від майбутнього побудованого житла, однак насправді для працівників студії було передано лише три однокімнатні квартири, за які “Київміськбуд-1” вимагає тепер сплатити 9,5 млн. грн. Між тим, за словами режисера, згідно з нинішніми цінами, квартири коштують не більше 1 млн. гривень, а вартість 1,23 га студійної землі тепер становить як мінімум 5 млн. доларів США. При цьому він зазначає, що кіностудія неодноразово направляла офіційні листи на адресу “Київміськбуду-1” про розірвання цієї “кабальної” угоди.

В.САВЕЛЬЄВ підкреслив, що ця сума становить річний бюджет кіностудії, і її сплата означатиме для кіностудії банкрутство.

Тепер кіностудія ім. О.Довженка звертається за допомогою до всіх українців. За словами В.САВЕЛЬЄВА, якщо кожен українець передасть студії 25 копійок, “то ми їм віддамо ці гроші, нехай їдять, але відчепляться від нашої святині”.

Крім цього, за словами режисера, працівники кіностудії розраховують на “розумне, зважене” рішення Верховного Суду, на розгляді якого зараз перебуває ця справа.