Громадська мережа ОПОРА протестує проти зловживань з боку адміністрації Київського національного університету ім. Т.Шевченка та місцевої влади навколо земель університету.

Про це заявила на прес-конференції в агентстві УНІІАН у понеділок представник ГМ ОПОРА Ольга АЙВАЗОВСЬКА.

За її словами, на земельній ділянці КНУ замість будівель, що призначалися для розширення навчально-наукової та спортивної бази, має з’явитися Місто Сонця - житловий комплекс із будинками на 1200 квартир, ресторанами, магазинами, яке зможе конкурувати з зонами відпочинку в центрі міста.

Відео дня

В цілому, за даними О.АЙВАЗОВСЬКОЇ, під комерційне будівництво адміністрація університету незаконно віддала 26 га своєї землі - 6 га на вул. Ломоносова та 20 га на вул. Ковалевської.

Як повідомив на прес-конференції голова Київського представництва адвокатської компанії “Агєєв, Бережний і партнери” Максим БАРИШНІКОВ, Київська міська прокуратура направила протест до Київради стосовно її рішення про надання дозволів на явно незаконне будівництво. Проте Генеральна прокуратура відкликала цей протест з формулюванням про те, що “порушення були, але винним надано час на їх усунення”.

Тобто, вважає М.БАРИШНІКОВ, Генпрокуратура дає можливість винним фальсифікувати всі документи щодо цієї справи, тоді як жодна норма закону не дає права оформляти чи переоформлювати будь-яку документацію заднім числом.

Учасники прес-конференції повідомили, що мешканці будинків по вул. Ломоносова, де проживають викладачі, професори та співробітники КНУ, на загальних зборах 29 травня 2005 року ухвалили рішення створити ініціативну групу з метою зупинити свавілля при забудові території. У документі наголошується, що будівництво житлового масиву на тому місці, де за планом має бути Університетське містечко, створює неможливі умови для проживання на сформованій житловій території.