Ряд громадських організацій звертаються до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з проханням скликати Установчі збори для підготовки проекту нової Конституції України.

Відповідне звернення було презентоване на прес-конференції в УНІАН. Під документом стоять підписи від Київського юридичного товариства Олега БЕРЕЗЮКА, від Громадського комітету захисту прав селян України Миколи БОЙКА, від Всеукраїнської громадської організації «Товариство українських офіцерів» Миколи СЕЛЮКА.

В зверненні наголошується, що сьогодні є очевидним той факт, що конституційна реформа 2004 року була непродуманою і неефективною. Внесені до Конституції зміни ускладнюють роботу вищих органів державної влади, провокують системні політичні кризи, що ставить під загрозу саме існування української державності.

Відео дня

“Спроби внесення змін до чинного законодавства та ухвалення Закону України «Про Кабінет міністрів України» насправді є закріпленням зміненого конституційного ладу в Україні без участі народу, - вважають автори документу. - Неефективність роботи органів державної влади, правоохоронних органів та судової системи є результатом недосконалого Основного Закону, що підриває довіру народу до влади в цілому та стримує розвиток країни”.

За таких обставин, йдеться у зверненні, необхідність скликання Установчих зборів для підготовки проекту Конституції є очевидною.

Представники громадських організацій заявляють, що виробити виважений і збалансований проект Основного Закону можна лише шляхом скликання Установчих зборів, до складу яких мають увійти представники від політичних партій, областей України, фахівці в галузі суспільних наук (права, економіки, політології тощо).

“Враховуючи те, що Президент України є всенародно обраним, а тому найбільш легітимною посадовою особою в Україні, пропонуємо Вам, шановний Вікторе Андрійовичу, протягом місяця провести політичні консультації з представниками основних політичних сил, громадських організацій, провідних наукових закладів України та ініціювати процес скликання Установчих зборів”, - наголошується в зверненні.

О.БЕРЕЗЮК на прес-конференції наголосив, що у разі якщо протягом місяця Президент не відреагує на це звернення відповідним чином, “вони вживатимуть своїх заходів”. За його словами Установчі збори мають бути тимчасовим органом, і будуть розпущені відразу після напрацювання нового тексту Конституції, який буде затверджено на референдумі.

Говорячи про важливість напрацювання нового тексту Конституції, він заявив, що політична реформа 2004 року стала джерелом нестабільності в країні.

О.БЕРЕЗЮК навів приклад із законом “Про Кабінет міністрів України”, коли парламент, за його словами, прийняв антиконституційний документ, а Президент нічого не може вдіяти.

Він переконаний, що за таких умов – коли Верховна Рада приймає антиконституційні закони – Президент України повинен проголосити референдум, щоб народ дав оцінку такому парламенту.

М.БОЙКО, у свою чергу, висловив думку, що після внесення змін до Конституції не відбулось збалансування владних повноважень, натомість Верховна Рада узурпувала владу в країні. Зокрема, він нагадав, що Конституція України (стаття 5) визначає, що лише народ має право визначати і змінювати конституційний лад у державі.

Як відомо, 8 грудня 2004 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції України, перетворивши державу на парламентсько-президентську країну.