Представництво в Україні американського Об’єднання Комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу (UCSJ) та Американсько-українське бюро з прав людини та дотримання законодавства, а також Харківська правозахисна група відкривають в Україні проект «Боротьба з порушенням прав людини під час досудового ув’язнення і слідства в українській правовій системі».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор представництва UCSJ в Україні Мейлах ШЕЙХЕТ.

За його словами, цей проект спонсорується групою бізнесменів, юристів та науковців.

Відео дня

Першим кроком проекту буде збільшення можливостей досудового звільнення при затриманні підозрюваних, які не є соціально небезпечними.

У свою чергу директор Міжнародних бюро з прав людини від UCSJ у країнах СНД Леонід СТОНОВ назвав особливістю проекту та його мету те, щоб «людина, яка не є насильником, вбивцею, могла ходити до слідства з дому».

На переконання Л.СТОНОВА, це буде одним із факторів різкого зменшення тортур у слідчих ізоляторах та інших проявів інедемократичного ставлення до людини під час її затримання правоохоронними органами.

Водночас український адвокат Руслан БЕЛЬСЬКИЙ поінформував присутніх про основні проблеми порушення прав людини в Україні під час затримання правоохоронцями. До таких проблем він відніс відсутність фіксування затримання; повідомлення рідних і близьких про затримання; незабезпечення людини правовою допомогою (тобто, затримана людина підпадає в такому випадку під повну залежність від працівників правоохоронних органів); порушення або незаконна відмова, щоб людина давала свідчення проти себе чи своїх близьких; явка з повинною (це, на його переконання, є рідкісним явищем, яке «свідчить про застосування тортур» до людини).

Крім того, Р.БЕЛЬСЬКИЙ відніс до порушення прав людини неправомірне застосування до затриманого адміністративного арешту чи адмінстягнення, які він не може оскаржити тощо.

На питання журналістів стосовно засобів запобігання незаконному поводженню з людиною при її затриманні та порушенню її прав, учасники прес-конференції не змогли дати чіткої відповіді, зазначивши лише, що на початку свого створення започаткований ними проект передбачає організацію громадських приймалень, до яких стікатиметься інформація про порушення прав людини, а потім ці приймальні інформуватимуть державні органи (яким чином, учасники прес-конференції також не уточнили).

*** Представництво в Україні американського Об’єднання Комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу (UCSJ) має офіційний веб-сайт в Інтернеті, на який можна звертатись з повідомленнями про порушення прав людини www.ucsj.com